Hai sa mai trecem o data pe acasa. Cu niste monede banale, dar pe care nu le-a vazut nimeni in circulatie. Si cu un concept nou, de monede FAO.
Hai sa mai trecem o data pe acasa. Cu niste monede banale, dar pe care nu le-a vazut nimeni in circulatie. Si cu un concept nou, de monede FAO.
Cu ocazia Zilei Naționale a Popoarelor Indigene, aniversată în Canada în fiecare an pe data de 21 iunie, Monetăria Regală a Canadei a lansat o nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Dolari canadieni, monedă dedicată Primelor Națiuni, poporului Inuit și poporului Metis. Moneda este disponbilă în două variante, bimetalică și color.
Banca Naţională a Slovaciei a pus în vânzare începând cu data de 26.06.2022, a cincea monedă comemorativă de 5 Euro a seriei „Fauna şi flora Slovaciei”, monedă dedicată ursului brun.
Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la punerea în circulație a monedei naționale Ouguiya (la data de 18.06.1973), Banca Centrală a Mauritaniei a pus în circulație la date de 15.06.2023, o bancnotă comemorativă cu cupiura de 50 Ouguiya.
Dupa atatea colturi de lume, ma gandesc sa mai facem o oprire pe aproape. Si am gasit niste monede pe care orice "sudist" peste 40 de ani le stie cu siguranta: stotinki bulgaresti, de data aceasta in varianta de 50, cele mai mari, ca sa nu stam cu lupa pe monedele de 1 stotinka.
În data de 20 iunie 2023, Banca Centrală a Egiptului, a anunțat punerea în circulație a unei noi bancnote de 20 de Lire Egiptene, pe suport din polimer. Bancnota a fost anunțată încă din 2021, dar controversele apărute în jurul ei au obligat autoritățile să facă modificări și să amâne punerea ei în circulație.
Astăzi, 20 iunie 2023, a fost pusă în vânzare singura monedă comemorativă de 2 Euro a Belgiei din acest an, monedă dedicată sărbătoririi anului Art Nouveau în Belgia (anul acesta se împlinesc 30 de ani de când acest curent a ajuns în Belgia).
Banca Republicii Burundi a pus în circulație la data de 7 iunie 2023, două noi bancnote cu cupiurile de 5.000 și 10.000 de Franci, înlocuind cu efect imediat bancnotele similare emise la data de 4 iulie 2018. Noile bancnote, datate 7 noiembrie 2022, au același design ca cele retrase din circulație, cu câteva mici diferențe.
Daca tot a inceput 2021, m-am gandit sa incepem cu unul dintre statele care fac primele trecerea dintre ani: Samoa.
Un mic grup de insule din Pacific a fost impartit la inceputul secolului XX intre Germania si USA. Partea de est a devenit Samoa americana, in timp ce insulele vestice, dupa ocupatia germana au trecut in 1914 in administratie neo-zeelandeza, devenind apoi la 1 ianuarie 1962 independente, sub numele de Samoa de Vest.
Începând cu data de 5 iunie 2023, Monetăria SUA a pus în vânzare a treia monedă din 2023 și cea de a 8-a seriei ”Femei Americane”, monedă dedicată Eleanorei Roosevelt.
Ieri, 12 iunie 2023, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu nominalul de 10 lei, cu tema 100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.
Începând cu luna septembrie a anului 2022, Banca Centrală a Liberiei a pus în circulație patru noi bancnote cu cupiurile de 20, 50, 500 și 1.000 de Dolari Liberieni, ca element final al procesului de înnoire al banilor aflați în circulație. Bancnota de 1.000 de dolari este prima din istoria Liberiei. Odată cu punerea în circulație a acestor patru bancnote, s-a încheiat și tranziția către noile instrumente de plată, proces ce a început cu lansarea bancnotei de 100 de Dolari liberieni (2021), urmată de lansarea monedelor de 5 și 10 Dolari liberieni (2022), ce au înlocuit bancnotele de valori similare.
Hai sa incercam si ceva comparativ, o asociere care m-a amuzat de cand s-au adunat ambele in colectie, doua monede din Panama. Una este de 2,5 centimos, cealalta de 20 balboas, una de circulatie (din prima serie emisa dupa separarea de Columbia), cealalta aniversara necirculanta.
Banca Centrală a Samoa a pus în circulație începând cu data de 31 mai 2023, o bancnotă comemorativă de circulație dedicată aniversării a 60 de ani de la obținerea independenței. Bancnota comemorativă marchează două premiere pentru acest stat: prima bancnotă ce prezintă portretul unei femei și prima bancnotă cu nominalul de 60 Tala.
Pe data de 22.05.2023, Banca Naţională a Poloniei a pus în circulaţie o nouă monedă din seria „Descoperă Polonia”, monedă dedicată Canalului de navigație al cordonului litoral Vistula.
Banca Națională a Ungariei a pus în circulație la data de 23 mai, o monedă comemorativă de 100 Forinți dedicată aniversării a 175 de ani de la înființarea Forțelor Armate ale Ungariei (Forțele de Apărare ale Ungariei, denumirea oficială). Data punerii în circulație a coincis cu Ziua Națională a Forțelor Armate a Ungariei, 23 mai, dată stabilită în anul 1992 pentru a comemora recapturarea Castelului Buda de către Forțele Armate Ungare, la data de 21.05.1849, momentul culminant al campaniei de primăvară al Războiului de Independență al Ungariei.
Azi ma gandeam la o discutie mai teoretica, pentru ca primit material special pentru el: monedele proof. Termen pe care e mai bine sa il lasam in engleza, fara traducere, pentru ca in romana "proba" are alt inteles legat de monede.
Din start trebuie spus ca proof nu se refera la starea de conservare a monedei, ci la modul in care este batuta si finisata, chiar daca uneori matrita folosita are acelasi design ca pentru monedele obisnuite de circulatie.
Banca Centrală a Luxemburgului a lansat la data de 24 aprilie 2023, cele două monede comemorative de 2 Euro aferente anului 2023. Prima este dedicată ”Aniversării a 175 de ani de la înființarea Camerei Deputaților și de la prima Constituție” iar a doua celebrează ”25 de ani de primirea Marelui Duce Henri în cadrul Comitetului Olimpic Internațional”.