Banca Națională a Danemarcei a pus în circulație la 17.11.2020, o nouă bancnotă de 500 de Coroane, practic o versiune îmbunătățită cu noi tehnologii de securitate a bancnotei deja aflată în circulație.
Această bancnotă este prima care a trecut prin procesul de îmbunătățire a caracteristicilor de securitate, în anii următorii urmând a fi actualizate toate denominările de bancnote daneze. Aceste versiuni îmbunătățite sunt rezultatul deciziei din 2014 a Băncii Naționale, decizie prin care s-a hotărât închiderea facilităților naționale de tipărire și externalizarea acestei activități în Franța. Principalul motiv aflat în spatele acestei decizii a fost scăderea cantității de numerar aflată în circulație, costurile aferente tipăririi de noi bancnote în țară nemaifiind viabile.
Printre noile măsuri de securitate de pe bancnote de 500 de Coroane, se află: un triunghi tipărit în relief, pe avers, imediat sub serie (acest element se va regăsi și pe viitoarele bancnote, dar cu altă formă); firul de siguranță mai vizibil, mutat pe avers; pe revers, odată cu înclinarea bancnotei, devine vizibilă o a doua bandă de siguranță, compusă din elemente grafice circulare și cifra 500; cifra 500, scrisă pe verticală, pare tăiată la jumătate, dar ținând bancnota în lumină, se poate observa cifra completă; și ultima caracteristică, semnăturile și denumirea DANMARKS NATIONALBANK sunt tipărite în relief, cu cerneală pe bază de cupru.
Pe aversul bancnotei este prezentat podul Dronning Alexandrines Bro, inaugurat în 1943, cu o lungime de 746 m și o inălțime maximă de 26 m. Pe toate bancnotele daneze sunt prezentate poduri, ca simbol al conexiunii dintre zone diferite ale țării dar și al legăturii dintre prezent (reprezentat de poduri) și trecut (reprezentat de obiecte preistorice descoperite în apropierea podurilor) .
Trecutul prezentat pe aversul bancnotei de 500 de Coroane este o găleată realizată din bronz, datată a fi fost făcută în anul 300 ÎEN. Descoperită în 1826, se presupune că este de origine greacă, în baza decorațiunilor de pe ea. În partea dreaptă a reversului se observă o hartă pe care sunt marcate cu două cercuri localitățile unde s-a descoperit găleata (Keldby), respectiv unde este construit podul (Kalvehave).
Bancnota are culoarea albastră, dimensiunile 155 × 72 mm.
Surse:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu