#Burundi (2023) – două noi bancnote de circulație de 5.000 și 10.000 Franci

Banca Republicii Burundi a pus în circulație la data de 7 iunie 2023, două noi bancnote cu cupiurile de 5.000 și 10.000 de Franci, înlocuind cu efect imediat bancnotele similare emise la data de 4 iulie 2018. Noile bancnote, datate 7 noiembrie 2022, au același design ca cele retrase din circulație, cu câteva mici diferențe.

 

Bancnota de 5.000 de Franci, schimbări: culoare gri, cu două benzi orizontale de culoare roz, fir de siguranță cu modul nou, cap de bivol și inițialele băncii naționale. Filigranul are formă ovală.

Pe avers, imaginea principală prezintă dansatori cu tobe. Spre stânga se pot observa un bivol african, stema de stat, portretul Președintelui Melchior Ndadaye în filigran, primul președinte al Burundi-ului democratic ales și un tip de biban specific Lacului Tanganyka. Spre dreapta, steagul national și două elemente de securitate sub forma unui coș tradițional și al unui cap de leu. Pe revers, imaginea principală prezintă conturul țării în care se poate observa un bărbat mergând pe un drum de munte.

Bancnota de 10.000 de Franci, schimbări: culoare roz, cu două benzi orizontale de culoare verde, fir de siguranță cu modul nou, cap de bivol și inițialele băncii naționale. Filigranul are formă ovală.

Pe avers, imaginea principală portretele Președintelui Melchior Ndadaye și al Prințului Louis Rwagasore, un lider al mișcărilor anti-coloniale și al doilea prim-ministru al țării. Spre stânga se pot observa un hipopotam, stema de stat, portretul Prințului Louis Rwagasore în filigran și un tip de biban specific Lacului Tanganyka. Spre dreapta, steagul national și două elemente de securitate sub forma unei tobe tradiționale și al unui cap de leu. Pe revers, imaginea principală prezintă conturul țării în care se poate observa o parte a unei păduri tropicale.

Ambele bancnote sunt tipărite pe suport de hârtie specială.


Surse: banknotenews.com, news.notafilia.pl, foreigncurrencyandcoin.com, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #burundi #franc #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu