#Mauritania (2023) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 50 Ouguiya

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la punerea în circulație a monedei naționale Ouguiya (la data de 18.06.1973), Banca Centrală a Mauritaniei a pus în circulație la date de 15.06.2023, o bancnotă comemorativă cu cupiura de 50 Ouguiya.

 

Pe aversul bancnotei avem o imagine compusă: sediul Băncii Centrale a Mauritaniei (sau mai bine spus poarta sediului) și o parte (minaretul) moscheei Ibn Abass, ambele situate în capitala țării, Nouakchott. În partea stângă, în filigran, portretul unui bărbat în vârstă, simbol al înțelepciunii (se pare că acest portret este unul real, al unui conducător de trib, Sidi Ethmane Ould Mohamed Mahmoud Essemlaly dar, în 1974, când portretul a fost achiziționat, nu s-a știut acest detaliu). 

Pe revers, apar un ceainic tradițional și instrumente muzicale tradiționale pe un fundal ce simbolizează energia verde (panouri fotovoltaice și turbine eoliene). În partea de sus apare un logo special, dedicat  aniversării. 

Bancnota are culorile predominante verde și gri, dimensiunea 130x66 mm. Va fi disponbilă în trei variante: polimer între două straturi de hârtie, amestec de hârtie cu sisal și hârtie între două straturi de polimer.

Surse: banknotenews.com, bcm.mr, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #mauritania #ouguiya #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu