Numismatica pentru toti - Episodul 12 #Panama

Hai sa incercam si ceva comparativ, o asociere care m-a amuzat de cand s-au adunat ambele in colectie, doua monede din Panama. Una este de 2,5 centimos, cealalta de 20 balboas, una de circulatie (din prima serie emisa dupa separarea de Columbia), cealalta aniversara necirculanta. 

 

 Cum in 1903 SUA vroiau sa construiasca un canal in zona cea mai ingusta a istmului, iar columbienii nu agreau conditiile, Panama se declara independenta si canalul se rezolva. Moneda nationala devine balboa, fixata la 1:1 cu dolarul american, de atunci in Panama circuland oficial si moneda SUA in paralel cu moneda nationala.

Moneda mica este 2,5 centimos din 1904 si este una de referinta in numismatica internationala, cunoscuta ca "Panama pill", cea mai mica moneda batuta de o monetarie din SUA. Are doar 1,25 g argint si diametrul de 10 mm. 

In America latina monedele mici nu sunt ceva neobisnuit (Guatemala a scos 1/8 real, mai usoare decat subiectul actual, cateva zeci de ani, poate povestim si despre ele la un moment dat), dar pilula e speciala printr-o grosime mare comparativ cu diametrul. Designul este constant pentru toate monedele din 1904, pe o fata cu anul si imaginea lui Vasco Nunez de Balboa, primul european care a traversat pe uscat de la Atlantic la Pacific, pe bentita "cusmei" fiind scris "Dios Ley Libertad", pe partea cealalta valoarea in litere, gramajul, titrul argintului, stema si 7 stele ale provinciilor panameze. 

Intre timp au devenit 10 provincii, i.e. 10 stele, asa cum se vede pe moneda mare, cea de 20 balboas 1973, moneda de argint, non-circulanta, aniversara, emisa in onoarea lui Simon Bolivar, in preajma a 150 de ani de la eliberarea Americii latine. La cele 129,59 g si 61 mm diametru este cea mai mare moneda din colectie. In principiu e proof (deja stiti cum e cu asta), de aceea ambalata, iar cutia nu a mai incaput in poza 😉

Cele doua monede nu au nimic in comun, in afara de argint si de Panama, dar mi se pare simpatica oscilatia intre monedele dintr-o tara.

 

A, ca sa intelegeti cum e cu pilula, am adaugat si niste poze cu o moneda de 10 bani (diametru dublu, grosime similara). 😄

 

27.12.2020

Bogdan Jovi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu