Numismatica pentru toti – Episodul 14 #Bulgaria

Dupa atatea colturi de lume, ma gandesc sa mai facem o oprire pe aproape. Si am gasit niste monede pe care orice "sudist" peste 40 de ani le stie cu siguranta: stotinki bulgaresti, de data aceasta in varianta de 50, cele mai mari, ca sa nu stam cu lupa pe monedele de 1 stotinka.

 

Stanga jos: prima moneda de 50 comunista, din 1959. O stema de inspiratie sovietica (cum aveam si noi), cu leul reprezentativ Bulgariei de vreo 6 secole, dar cu stea deasupra si incadrat de spice si de banderola cu 9.IX.1944, un fel de 23 august al lor. 

Pe revers, valoarea, anul si... din nou spice.

Monedele de pe randul de sus au un design uniform, dar cu schimbarile stemei aferente. Prima, 1962, cu aceeasi stema ca moneda din 1959, dar parca o stea mai putin evidenta, din cauza cresterii spicelor din coroana. Cea din mijloc (1974) capteaza schimbarea stemei din 1971, banda fiind modificata, in locul datei din centru aparand pe brate doi ani considerati marcanti: 681 si 1944. Despre '44 deja am vorbit, 681 este momentul aparitiei primului Imperiu Bulgar, intins pana la Nistru si la nord de Carpati. Moneda din 1981 este ceva mai speciala, fiind aniversara, stema identica cu cea anterioara, dar textul care incadreaza stema, pana acum "Republica Populara Bulgaria", fiind inlocuit de "O mie trei sute de ani Bulgaria". Cu explicatia anilor de pe stema, e usor de inteles de ce. La toate reversul e uniform, cu valoarea, anul si tipicele spice, inclusiv caracterele numerice fiind foarte asemanatoare cu cele ale URSS (daca aveti curiozitatea, puteti verifica in postarea despre 15 copeici).

Ultima moneda este tot una aniversara, de circulatie ca si cea anterioara, dar legata de Universiada din Sofia 1977. Pe o fata este stema, valoarea si anul, sub stema aparand initialele celor doi gravori, Stefan Nenov si Georgi Şapkunov, lucru mai putin obisnuit pe monedele comuniste. Pe avers este un alergator cu torta olimpica si "Universiada Sofia 1977". Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, Universiada este al doilea mare eveniment multi-sport, dupa Jocurile Olimpice, tot cu variante vara/ iarna, dar organizat o data la doi ani si dedicat exclusiv atletilor studenti. Doar informativ, in 1981, a XI-a editie a fost la Bucuresti, iar Sofia a fost de 4 ori gazda, doua vara, doua iarna.

Inca un aspect interesant: dintre cele cinci monede, doar varianta din 1974 a fost emisa in mai multi ani, celelalte patru fiind cu an unic.

Iar acum e timpul pentru verificat maruntisul bulgaresc de pe vremea copilariei. 😀

03.01.2021
Bogdan Jovi

#Atlasul banilor #Numai despre bani #Numismatica pentru toti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu