#Scoţia (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 100 Lire Sterline (versiunea Bank of Scotland)

La data de 09.05.2022, Royal Bank of Scotland a pus în circulaţie noua versiune a bancnotei de 100 de Lire Sterline, din polimer şi de culoare predominant verde (versiunea veche a bancnotei era tipărită pe hârtie specială şi avea culoare roşie). Deşi face parte din seria de bancnote “Poduri” (ultima bancnotă a seriei), spre deosebire de precedentele bancnote, această bancnotă nu prezintă niciun pod, ci este dedicată doctoriţei Flora Murray. Ca parte a evenimentului de lansare, au fost scoase la licitaţie în scop caritabil, 92 de bancnote cu seria FM şi 92 de bancnote cu seria AA.



Aversul bancnotei prezintă portretul scriitorului Walter Scott, sediul Royal Bank of Scotland şi patru frunze de ciulin, fiind aversul comun al tuturor bancnotelor emise de RBS. Un aspect interesant este faptul că ferestrele sediului băncii sunt transparente, o adaptare ingenioasă a acestui sistem de securitate al bancnotelor din polimer.


Reversul prezintă portretul doctoriţei Flora Murray, cu titulatura, numele şi anii de viaţă (1869-1923) în partea stângă, respective textul “Pionieră medical scoţian” imediat sub portret. În fundal, de la stânga la dreapta, avem următoarele elemente:

- Textul: “Nu trebuie doar să fii bună în ceea ce faci, ci trebuie să fii mult mai bună. Ceea ce ar fi de acceptat de la un bărbat, nu va fi acceptat de la o femeie, deci va trebui să faci lucrurile mult mai bine (decât un bărbat)”.
- O imagine cu o ambulanţă, doi brancardieri şi un soldat
- Sediul RBS
- Un dispozitiv timpuriu de anesteziere (utilizat posibil chiar de Flora Murray)
- O floare de ciulin
- O panglică cu inscripţia "fapte nu vorbe".

Bancnota are dimensiunea de 153x81 mm.

Flora Murray a fost o pionieră a medicinii în Scoţia şi activistă pentru dreptul la vot al femeilor. În 1912 devine cofondatoare a Spitalului de Femei pentru Copii din Londra, promovând femeile doctor. La izbucnirea Primului Război Mondial, înfiinţează un spital de campanie doar cu angajate femei, dar în faţa scepticismului guvernului englez, îşi oferă serviciile Crucii Roşii Franceze. I se recunosc meritele în 1915 şi i se oferă conducerea unui spital militar londonez, unde va coordona îngrijirea a 50,000 de răniţi.



Surse: scotbanks.org.uk, banknotenews.com, news.notafilia.pl, glasgowlive.co.uk



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu