Numismatica pentru toti - Episodul13 #Samoa

Daca tot a inceput 2021, m-am gandit sa incepem cu unul dintre statele care fac primele trecerea dintre ani: Samoa.

Un mic grup de insule din Pacific a fost impartit la inceputul secolului XX intre Germania si USA. Partea de est a devenit Samoa americana, in timp ce insulele vestice, dupa ocupatia germana au trecut in 1914 in administratie neo-zeelandeza, devenind apoi la 1 ianuarie 1962 independente, sub numele de Samoa de Vest.

 

Monedele sunt de 1 tala, moneda nationala al carei nume vine de la... thaler, la fel cum si subdiviziunea seniti vine de la cent. Cu o forma septagonala sunt facute din aliaj aluminiu-bronz. Cum in paralel au fost emise si bancnote de 1 tala, monedele nu au fost de mare succes, de inteles in conditiile in care au cam 3 cm diametru si cantaresc aproape 10 grame.

 

Pe avers monedele il au pe seful statului, Malietoa Tanumafili II, ales pe viata, care a condus peste 45 de ani. Spre deosebire de alte portrete, nici un rid nu a fost adaugat in timp portretului. Se remarca insa intre monede schimbarea numelui tarii, disparand "I Sisifo", care semnifica "de vest", in 1997 statul devenind Samoa, ceea ce a dus la protestele samoanilor americani. Pe avers e stema Samoa, anul si valoarea, cu aceeasi prescurtare "$" ca si valuta americana.

Un ultim aspect interesant: Samoa a schimbat in mod voluntar fusul orar, renuntand la ziua de 30 decembrie, ducand si la reconfigurarea zonelor temporale. Manevra a fost facuta pentru a fi mai aproape de fusul orar australian si neo-zeelandez, tari relativ apropiate, cu care Samoa are colaborari economice, pana la care anterior era o diferenta de fus orar de aproape o zi. Si astfel din 2011 Samoa a devenit una dintre cele 3 tari care intra primele intr-un nou an.

Si sa avem un an bun, zic! 😉

 

02.01.2021

Bogdan Jovi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu