#Egipt (2023) – nouă bancnotă de circulație de 20 Lire Egiptene.

În data de 20 iunie 2023, Banca Centrală a Egiptului, a anunțat punerea în circulație a unei noi bancnote de 20 de Lire Egiptene, pe suport din polimer. Bancnota a fost anunțată încă din 2021, dar controversele apărute în jurul ei au obligat autoritățile să facă modificări și să amâne punerea ei în circulație. 

 

Pe avers este prezentată Moscheea Mohamed Ali, supranumită și Moscheea din Alabastru, construită în perioada 1830-1848, în Cairo. În partea stângă este prezentat un portal din Moscheea Aqsunqur. În stânga imaginii cu portalul este fereastra transparentă care conține un element de securitate, de culoare alb/verde în forma Moscheei Mohamed Ali. Inițial acest element de securitate era colorat în culorile curcubeului, fiind asociat astfel de societatea egipteană cu mișcarea LGBT. În urma scandalului izbucnit, culori au fost înlocuite.

Pe revers se află statuia Cleopatrei, având în fundal Marea Piramidă. În partea stângă jos este prezentat un car de luptă egiptean, condus de un soldat.

Culoarea predominantă a bancnotei este verde-gri, aceasta urmând să circule o period în parallel cu modelul vechi, pe suport de hârtie.


Surse: news.notafilia.pl, cbe.org.eg, localguidetoegypt.com, polymernotes.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #egipt #lira #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu