#Samoa (2023) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 60 Tala

Banca Centrală a Samoa a pus în circulație începând cu data de 31 mai 2023, o bancnotă comemorativă de circulație dedicată aniversării a 60 de ani de la obținerea independenței. Bancnota comemorativă marchează două premiere pentru acest stat: prima bancnotă ce prezintă portretul unei femei și prima bancnotă cu nominalul de 60 Tala. 

Aversul bancnotei prezintă portrul primei femei Prim Ministru din istoria Samoa, Fiame Naomi Matāa’fa. În stânga portretului apare emblema oficială a aniversării a 60 de independență, emblem ce cuprinde o serie de elemente ce fac referire la istoria insulelor, tradițiile locale și credința creștină a națiunii. În fundal se observă arborat steagul național și un peisaj specific insulelor. În partea dreaptă sus este plasată stema de stat. Filigranul din partea stângă prezintă floarea națională a Samoa, Alpinia purpurata. Deasupra filigranului apare stilizat un fue (un fel de pămătuf de alungat muște) ceremonial, symbol al autorității regale.

Pe revers este prezentat un cadru din timpul ceremoniei de declarare a independenței. Prim-miniștrii Fiame Matāa’fa Faumuina Mulinuu II (Samoa) și Keith Holyoake (Noua Zeelandă), coboară steagurile naționale, ulterior fiind arborat steagul Statului Independent Samoa de Vest, prezentat în partea a stângă a imaginii. În partea dreaptă apare din nou emblema aniversară. Tot în partea stângă jos, lângă cifra 60, apare motto-ul national Samoa crede în Dumnezeu - Faʻavae i le Atua Sāmoa.

Bancnota are dimensiunea de 140 x 72 mm și este tipărită pe hârtie specială.

Oficial, Samoa este stat independent începând cu data de 1 ianuarie 1962, dar acest eveniment este sărbătorit anual la data de 1 Iunie. Actualul prim-ministru Fiame Naomi Matāa’fa, este fiica lui Fiame Matāa’fa Faumuina Mulinuu II, prim-ministru la data obținerii independenței.



Surse: cbs.gov.ws, banknotenews.com, news.notafilia.pl, wikipedia.org, collections.tepapa.govt.nz, teara.govt.nz, samoatourism.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #samoa #tala #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu