Numismatica pentru toti – Episod special – monedele Proof

Azi ma gandeam la o discutie mai teoretica, pentru ca primit material special pentru el: monedele proof. Termen pe care e mai bine sa il lasam in engleza, fara traducere, pentru ca in romana "proba" are alt inteles legat de monede.
Din start trebuie spus ca proof nu se refera la starea de conservare a monedei, ci la modul in care este batuta si finisata, chiar daca uneori matrita folosita are acelasi design ca pentru monedele obisnuite de circulatie.

 

Plansa pe care este imprimata moneda este prelucrata special prin lustruire, incat sa capete luciu "oglinda". Baterea se poate face de mai multe ori, la presiune mai mare, pentru ca relieful sa capete maximum de profunzime. Pentru a obtine un efect specific de "inghetare", matritele sunt tratate in prealabil chimic sau fizic (sablare). Se obtine astfel un contrast intre fundalul plat lucios si desenul cu un aspect mat, dar stralucitor.
Monedele proof nu mai sunt introduse in rulouri sau saci de monede, ci sunt manipulate individual, in conditii speciale si ambalate in blistere sau capsule, pentru a le proteja aspectul.

Batute initial pentru prezentare sau arhivare, acest tip de monede a devenit in timp o sursa consistenta de venit pentru monetarii, fiind emise serii speciale cu tiraje reduse, pentru colectionari, la preturi mult mai mari decat monedele obisnuite. De multe ori se vand in cutii speciale, cu certificat si numar de serie din tirajul respectiv.

Aceste monede nu trebuie confundate cu monedele de circulatie, chiar daca acestea din urma sunt necirculate si au luciul de monetarie inca vizibil, finisajul reliefului facand diferenta. In unele situatii, monedele proof au un marcaj specific pentru diferentiere, cum e cazul monedelor noastre de 50 de bani comemorative. Nu va extaziati daca primiti rest o moneda lucioasa, nu este proof, iar valoarea este cea de pe avers, eventual daca gasiti pe cineva care neaparat o vrea, cu un mic plus. 50 bani proof au un N incadrat de un patrat pe avers, care le diferentiaza de monedele de serie, se cumpara doar de la monetarie si sunt ambalate corespunzator.

 

In poze e o moneda de 5 marci 1974 din Germania Federala, emisiune jubiliara in onoarea lui Kant, in doua variante. Se remarca diferenta dintre ele, chiar daca nici cealalta nu a fost moneda de circulatie. Din pacate, nefiind pastrate corespunzator, ambele au semne de manevrare. Amandoua au fost batute la Munchen, litera D de pe avers corespunzand acestei monetarii.
Cum nu sunt impatimit al monedelor proof, pentru ca sunt doar obiecte de colectie si nu pot spune foarte multe povesti, sunt singura pereche din colectie care poate arata diferenta intre proof si versiunea normala.
Uitasem, proof e cea din dreapta 

Sarbatori fericite!

25.12.2020
Bogdan Jovi


Un comentariu: