#Canada (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 2 Dolari

Cu ocazia Zilei Naționale a Popoarelor Indigene, aniversată în Canada în fiecare an pe data de 21 iunie, Monetăria Regală a Canadei a lansat o nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Dolari canadieni, monedă dedicată Primelor Națiuni, poporului Inuit și poporului Metis. Moneda este disponbilă în două variante, bimetalică și color. 


Aversul monedei, prezintă în continuare efigia Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, realizat de artista Susanna Blunt. În partea superioară se menționează anul baterii, 2023, iar în partea inferioară, anii domniei Reginei.

Reversul este o premieră, fiind prima data când acesta este realizat în colaborare de trei artiste, fiecare reprezentând una din cele trei națiuni/grup de națiuni cărora le este dedicată moneda: Megan Currie, Myrna Pokiak (Agnaviak) și Jennine Krauchi. 

Reversul (varianta color, dar în rest cu design identic cu al celuia standard bimetalic) prezintă în zona centrală, pe un fundal de culoare verde un grup de simboluri, fiecare cu o anumită semnificație. Pornind spre dreapta, primul grup este un simbol al Primelor Națiuni – o floare înmugurind. Urmează simbolul inuiților, un instrument tradițional denumit ulu. Ultimul simbol este al metișilor, care este construit în jurul steagului lor, un simbol al infinitului, de culoare albă. 

Pe exteriorul acestei zone centrale, se pot observa alte trei grupuri de simboluri. Tot spre dreapta, cele șapte faze ale lunii (Primele Națiuni), o împletitură delta (inuiți) și un brâu traditional (metiși). Se mai menționează nominalul monedei, numele țării și inițialele celor trei artiste. În partea de sus și jos apar elementele de securitate ale monedei. 

Moneda are un tiraj total de 3.000.000 buc., din care 2.000.000 sunt în varianta color. 

Primele Națiuni este o denumire care grupează toate națiunile și triburile care nu sunt inuite sau metise. Inuiții sunt un grup de indigeni cu o cultură comună. Metișii sunt tot un grup distinct, care își trage rădăcinile din Primele Națiuni și coloniștii europeni.


Surse: mint.ca, strathmorenow.com, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #canada #dolar #ab2023 #numaidesprebani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu