#Luxemburg (2023) – două noi monede comemorative de 2 Euro

Banca Centrală a Luxemburgului a lansat la data de 24 aprilie 2023, cele două monede comemorative de 2 Euro aferente anului 2023. Prima este dedicată ”Aniversării a 175 de ani de la înființarea Camerei Deputaților și de la prima Constituție” iar a doua celebrează ”25 de ani de primirea Marelui Duce Henri în cadrul Comitetului Olimpic Internațional”.

 

Prima monedă are în prim-plan portretul Marelui Duce Henri iar în fundal clădirea unde își are sediul Camera Deputaților, denumită Hôtel de la Chambre (construită în 1860). Clădirea este înconjurată de textul 1848 Camera Deputaților. În partea de jos se menționează numele țării și anul baterii 2023.

Anul 1848 a adus schimbări politice importante și în Luxemburg, printre care votarea primei Constituții care introducea monarhia constituțională și crearea unui Parlament (denumit camera Deputaților) cu puteri legislative.

 

A doua monedă are în prim-plan portretul din profil al Marelui Duce Henri. În fundal, în partea dreaptă se menționează tema monedei: anii 1998 și 2023, cifra 25 stilizată (o figură umană ce ridică flacăra olimpică) și textul Membru al Comitetului Olimpic Internațional. Se mai observă diferite figuri umane practicând sporturi olimpice. În partea de jos sunt reprezentate parțial trei din cele cinci cercuri olimpice. În partea stângă se menționează numele țării și al monarhului ei.

Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro.

Fiecare monedă are un tiraj total de 133.500 buc, din care 120.000 de buc. au fost disponible sub formă de fișicuri.


Surse: numismatica-visual.es, florinus.lt, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #luxemburg #euro #ab2023 #numaidesprebani
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu