Numismatica pentru toti - Episodul 15 #Romania

Hai sa mai trecem o data pe acasa. Cu niste monede banale, dar pe care nu le-a vazut nimeni in circulatie. Si cu un concept nou, de monede FAO.

FAO= Food and Agriculture Organization, un fel de agentie apartinand ONU, infiintata in 1945, cu un scop descris foarte bine de denumire, incepe in 1968 un program de emitere de monede, cu scopul principal de constientizare a misiunii organizatiei de a stimula productia de hrana pentru zonele aflate in dezvoltare. Secundar, emiterea de monede vine in ajutorul unor state mai putin dezvoltate, scutindu-le astfel de cheltuielile de productie si oferindu-le ceea ce se numeste "seigniorage", diferenta intre costul de productie si valoarea nominala, ducand la constructia unui buget alocat stimularii productiei alimentare. Mai mult decat atat, programul a inclus monede de colectie, la preturi evident majorate, alocate aceluiasi scop. 

 

In 1995, cu ocazia a 50 ani de la crearea FAO, Romania devine parte din acest program, cu cateva monede, unele de colectie, altele teoretic de circulatie. In colectie sunt monedele de 10 lei (cele de sus). Identice ca dimensiuni si compozitie cu moneda de 10 lei din circulatie (otel placat cu nichel, 23 mm, 4,65 g), cele doua au sigla FAO pe o parte, privita din perspectiva si intervalul 1945-1995, pe cealalta fata fiind stema, valoarea, anul si inevitabilii lauri. Sub stema, in stanga, sunt initialele gravorului VG, iar in lateral, doua romburi. Intre cele doua monede apare o diferenta, pe moneda din stanga sus, rombul din dreapta avand un N, teoretic semnificand moneda pentru colectie, la fel de teoretic cea fara N fiind moneda de circulatie. Aparent tirajele celor doua variante sunt diferite, cele "de circulatie" aparand a fi mult mai frecvente.

In 1996, cu o alta ocazie, intalnirea FAO de la Roma, sediul organizatiei, apare o a treia moneda de 10 lei, cu revers identic cu cele anterioare, dar doar in varianta cu N in romb (moneda de jos).

Pana la finalul programului monetar, in 2008, un catalog enumera peste 1200 monede emise in intreaga lume, mai mult sau mai putin oficial, aparand inclusiv discutii despre falsificarea unor monede de colectie mai scumpe.
Colateral, daca mai tine cineva minte discutia legata de N de pe monedele de 50 bani proof, acum pot arata o comparatie  😁
Si daca e cineva care a primit vreodata o astfel de moneda rest de la magazin sau automat, il rog sa imi spuna  😉

06.01.2021
Bogdan Jovi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu