#Liberia (2022) – noi bancnote de circulaţie de 20, 50, 500 și 1.000 Dolari liberieni

Începând cu luna septembrie a anului 2022, Banca Centrală a Liberiei a pus în circulație patru noi bancnote cu cupiurile de 20, 50, 500 și 1.000 de Dolari Liberieni, ca element final al procesului de înnoire al banilor aflați în circulație. Bancnota de 1.000 de dolari este prima din istoria Liberiei. Odată cu punerea în circulație a acestor patru bancnote, s-a încheiat și tranziția către noile instrumente de plată, proces ce a început cu lansarea bancnotei de 100 de Dolari liberieni (2021), urmată de lansarea monedelor de 5 și 10 Dolari liberieni (2022), ce au înlocuit bancnotele de valori similare.  

 

Bancnota de 20 de DL prezintă pe avers portretul lui William Vacanarat Shadrach Tubman, al 19-lea președinte al țării având și cel mai lung mandat, de 21 de ani. Este considerat părintele Liberiei moderne. În partea stângă se observă în filigran stema de stat a Liberiei. Pe revers este prezentată o scenă dintr-o piață. În partea stângă apare emblema Băncii Centrale, ce include și celebrii bani kissi. Despre banii kissi puteţi citi aici: https://www.facebook.com/atlasulbanilor/posts/pfbid02hA7FVUTfVDydUCshDHvLV6fNRwnH3XzXQ3iqR3AhqmymK7U3TnVBq8Zi5d4kPapyl

Dimensiune: 133x66 mm, suport din hârtie specială, culori predominante maro și mov.


Bancnota de 50 de DL prezintă pe avers portretul lui Samuel Kanyon Doe, al 21-lea președinte al țării primul președinte non americano-liberian al țării. În partea stângă se observă în filigran stema de stat a Liberiei. Pe revers este prezentat un bărbat pe o plantație de palmieri de ulei. În partea stângă apare emblema Băncii Centrale. Dimensiune: 143x66 mm, suport din hârtie specială, culori predominante roșu și mov.

 

Bancnota de 500 de DL prezintă pe avers cele șapte femei din comitetul care a creat și cusut manual steagul Liberiei: Susannah Elizabeth Lewis, Matilda Newport, Rachel Johnson, Mary Hunter, JB Russwurm, Colonette Teage Ellis and Sara Draper. În partea stângă se observă în filigran stema de stat a Liberiei. Pe revers este prezentată o femelă hipopotam cu puiul ei. În partea stângă apare emblema Băncii Centrale. Dimensiune: 143x66 mm, suport din hârtie specială, culori predominante albastru și galben. 

 

Bancnota de 1.000 de DL prezintă pe avers 16 măști tradiționale, reprezentând cele 16 triburi care compun populația Liberiei. Numele fiecărui trib este trecut sub masca aferentă. În partea stângă se observă în filigran stema de stat a Liberiei. Pe revers este prezentată clădirea Capitolului din Monrovia, sediul Parlamentului țării. În partea stângă apare emblema Băncii Centrale. Dimensiune: 143x66 mm, suport din hârtie specială, culori predominante albastru și galben.



Surse: banknotenews.com, news.notafilia.pl, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #liberia #dolar #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu