#Polonia (2023) – monedă comemorativă de circulaţie 5 Zloţi: Canalul de navigație al cordonului litoral Vistula

Pe data de  22.05.2023, Banca Naţională a Poloniei a pus în circulaţie o nouă monedă din seria „Descoperă Polonia”, monedă dedicată Canalului de navigație al cordonului litoral Vistula.


Aversul monedei este cel standard al monedelor de 5 Zloţi, fiind menţionate denumirea ţării, denominarea şi anul baterii.  În centru apare stema naţională a Poloniei, vulturul cu cioc de aur.

Pe revers, este prezentat sediul Căpităniei Portului Nowy Świat și intrarea în canal dinspre Laguna Vistula. Textul de pe revers este Canalul de navigație prin cordonul litoral Vistula. În partea dreaptă este un element de securitate 3D, la înclinare fiind afișate inițialele NBP ale Băncii Naționale a Poloniei sau anul 2023.

Ideea canalului de navigație care să unească Laguna Vistula de Golful Gdansk datează încă de pe vremea Regelui Ștefan Bathory. Lucrările de proiectare au început în anul 2007 iar inaugurarea canalui s-a făcut  la data de 17 septembrie 2022. Construcția acestui canal a reprezentat cel mai complex proiect de inginerie hidrotehnică din Polonia.

Moneda are un tiraj total de 1.000.000 buc.


Surse: nbp.pl, news.notafilia.pl, Wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #polonia #zlot #ab2023 #numaidesprebani



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu