#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 100 lei

Începând cu data de 30 octombrie 2023, Banca Naţională a României pune la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție din aur, de 100 lei, cu tema 150 de ani de la nașterea lui Dimitrie Paciurea. 

#Insulele_Cayman (2023) – nouă bancnotă comemorativă de colecție

Autoritatea Monetară a Insulelor Cayman a anunțat la data de 12.10.2023, emiterea unei bancnote comemorative de colecție, cu cupiura de 70 de Dolari, dedicată comemorării unui an de la decesul Regeinei Elizabeta a II-a, respectiv ca și omagiu pentru Jubileu de Platină al Reginei (împlinirea a 70 de ani de  domnie). 

Numismatica pentru toti - Ep. 30 #Costa_Rica

Costa Rica - o tara mica din America Centrala continentala, intre Panama la sud si Nicaragua la nord, cu o populatie de aproape 5 milioane de locuitori (aproape de doua ori cat Bucurestiul), una dintre putinele tari din lume fara armata. 

#Slovacia (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Euro

Pe data de 11 octombrie 2023, a fost pusă în circulație a doua monedă comemorativă de 2 Euro din acest an a Slovaciei, monedă dedicată aniversării bicentenarului serviciilor poștale prin poștalion între Bratislava și Viena. 

#Afganistan (2023) – nouă bancnotă de circulație de 1.000 Afgani

O nouă bancnotă de circulație cu cupiura de 1.000 Afgani a fost pusă în circulație de Banca Națională a Afganistanului (Da Afghanistan Bank - DAB), posibil în luna mai a acestui an (informațiile disponibile indică faptul că primul lot de bancnote era așteptat să ajungă în capitala afgană în luna mai). 

#Eswatini (2023) – nouă bancnotă de circulație de 200 Emalangeni

Pe data de 08.09.2023 Banca Centrală a Eswatini (fosta Swaziland) a anunțat introducerea în circulație a unei noi bancnote de circulație cu cupiura de 200 Emalangeni. Din punct de vedere vizual bancnota este similară cu bancnota de 200 Emalangeni emisă în perioada în care țara se numea Swaziland. 

Mini-colecția numismatică a Muzeului Haszmann Pál – Cernat, Covasna

Am dorit de mult să vizitez Muzeul Haszmann Pal din Cernat, județul Covasna, renumit în primul rând pentru bogata sa colecție de mașini, utilaje și unelte agricole. 

#Ucraina (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 10 Grivne

Seria de monede de circulație dedicată armatei Ucrainei, s-a îmbogățit cu o nouă monedă de 10 Grivne, pusă în circulație la data de 04.08.2023. Moneda are ca temă Apărarea Antiaerienă – Scutul de Încredere al Ucrainei. 

#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 10 lei

Începând cu data de 16 octombrie 2023, Banca Naţională a României pune la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție, de 10 lei, dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo. 


Numismatica pentru toti - Ep. 29 #Noua_Guinee

Pentru azi, o moneda dintr-un colt mai putin cunoscut de lume, cea mai mare insula din Oceania: Noua Guinee. Si dintr-o perioada si mai putin cunoscuta, cea in care insula era impartita in 3 teritorii: olandez, britanic si german. Este vorba de perioada 1884 - 1919, in care jumatatea de vest a insulei era colonie olandeza, sfertul de sud-est era englez, prin intermediul Australiei, dominion britanic la acea vreme, iar sfertul de nord-vest Germaniei, sub denumirea de Kaiser Wilhelms Land. De altfel cel mai inalt varf din actuala Papua New Guinea poarta numele primului kaiser. 

#Transnistria (2023) – monedă comemorativă de 1 Rublă, seria Explorarea Spațiului

Cea mai nouă monedă comemorativă de 1 Rublă a seriei Explorarea Spațiului, a fost pusă în circuitul numismatic de către Banca Republicană a Transnistriei la începutul verii și este dedicată cosmonautei S.E. Savitskaya. 

#Norvegia (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 20 Coroane

În prima jumătate a lunii Septembrie, Banca Norvegiei a pus în circulație o nouă monedă comemorativă de 20 de Coroane, dedicată aniversării a 250 de ani de la înființarea Autorității Cartografice Norvegiene (ACN). 

#Cipru (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Euro

La data de 08.09.2023, Banca Centrală a Ciprului (BCC) a anunțat punerea în circulație a unei noi monede comemorative de 2 Euro, monedă dedicată aniversării a 60 de ani de înființarea Băncii Centrale a Ciprului. Această monedă este singura monedă comemorativă de 2 Euro emisă de Cipru în acest an. 

Numismatica pentru toti – Episodul 28 #Marea_Britanie / Cele 5 fețe ale Reginei Elisabeta a II-a

Nu m-am putut abtine sa nu dau subtitlu pentru acest episod, care va fi si mai altfel, pentru ca facem abstractie de reversul monedelor. Si de diametrul de 38 mm si greutatea de peste 28 g a monedei de 5 shillings din 1960 (stanga sus). Si de forma septagonala a monedelor de 50 pence, de fapt un poligon Reuleaux, pentru ca laturile nu sunt chiar linii drepte, iar colturile rotunjite. Si de scrisul de pe monede, pentru ca e interesant modul in care imbatraneste cea mai longeviva regina a UK. 

#SUA (2023) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovaţie americană: Mississippi

A patra monedă din acest an a seriei Inovaţie Americană a fost pusă spre vânzare începând cu data de 28.08.2023. Tema monedei este primul transplant de plămâni la om, iar statul reprezentat este Mississippi. 

#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 10 lei

Începând cu data de 2 octombrie 2023, Banca Naţională a României pune la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție din argint, de 10 lei, cu tema 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Fragmente din colecția numismatică a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud

Pentru că azi am avut ocazia să ajung să vizitez Bistrița, în locul obișnuitei prezentări de monede sau bancnote, vă voi prezenta câteva imagini din colecția numismatică a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Vă recomand cu mare drag să vizitați acest muzeu, dacă aveți drum în Bistrița.