Nu m-am putut abtine sa nu dau subtitlu pentru acest episod, care va fi si mai altfel, pentru ca facem abstractie de reversul monedelor. Si de diametrul de 38 mm si greutatea de peste 28 g a monedei de 5 shillings din 1960 (stanga sus). Si de forma septagonala a monedelor de 50 pence, de fapt un poligon Reuleaux, pentru ca laturile nu sunt chiar linii drepte, iar colturile rotunjite. Si de scrisul de pe monede, pentru ca e interesant modul in care imbatraneste cea mai longeviva regina a UK.
Putina istorie: nascuta in 1926, fiica regelui George VI este incoronata in 1953, la doar 27 de ani. De la aceasta varsta dateaza si primul portret de pe monede, cu coronita de lauri, folosit pe monedele din 1953-1970. Portretul, cunoscut ca "young portrait", include umerii, model care nu mai fusese folosit de pe vremea reginei Victoria, la predecesorii masculini la domnie portretul fiind taiat la nivelul gatului.
Al doilea portret este folosit din 1971 pana in 1984, o regina matura (in 1971 avea 46 de ani), purtand tiara primita de la bunica ei, "tiara fetelor din Marea Britanie si Irlanda", bijuteria favorita a reginei.
1985 - 1997, al treilea portret, cu diadema regala, primul in care regina poarta cercei si lantisor. Teoretic, ar trebui sa fie o doamna de mimin 58 de ani, dar regina apare mult mai tanara, iar umerii sunt de aceasta data decupati.
Din 1998 se foloseste al patrulea portret, regina aratand o varsta mai aproape de cea reala (71 ani la momentul concursului din 1997 care a dus la selectarea portretului), cu cercei rotunzi si o taietura sub gat care nu mai include lantisor, fiind si o revenire la tiara din al doilea portret.
In 2015, apare cel de-al cincilea portret, marcand momentul in care, la 9 septembrie, la peste 86 de ani, Elizabeth II devine monarhul cu cea mai lunga domnie din istoria regatului. Se revine la diadema regala si cerceii in forma de perla.
Regina a Marii Britanii si a alte 15 regate din cadrul Commonwealth, Elizabeth II este persoana cu cea mai frecventa reprezentare de pe monedele lumii, portretul ei aparand si pe o parte din monedele altor state care au fost parte a Commonwealth-ului (16 dominioane s-au separat de imperiu in timpul domniei ei), pe unele dintre ele fiind reprezentata cu primul portret, dar diferit prin purtarea coroanei regale, care nu apare pe nici o moneda din UK.
Bogdan Jovi
13.02.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu