Numismatica pentru toti - Ep. 30 #Costa_Rica

Costa Rica - o tara mica din America Centrala continentala, intre Panama la sud si Nicaragua la nord, cu o populatie de aproape 5 milioane de locuitori (aproape de doua ori cat Bucurestiul), una dintre putinele tari din lume fara armata. 

Fosta colonie spaniola, parte din Viceregatul Noii Spanii, apoi din cel al Noii Granada, intotdeauna la periferia provinciilor administrative, considerata cea mai saraca zona din colonii de catre spanioli. Paradoxal, denumirea tarii de "coasta bogata" vine de la Columb, care impresionat de bijuteriile si podoabelor localnicilor a presupus existenta unor zacaminte de aur langa coasta pe care ancorase.

Dupa o scurta apartenenta la Imperiul Mexican construit de Iturbide si o alta etapa de republica constituenta a Confederatiei Americii Centrale, devine republica independenta.

Numismatica costaricana este una agitata, trecand de la sistemul monetar spaniol, cu moneda real, la realul propriu, apoi la peso pe model 8 reales = 1 peso, la peso decimal si in cele din urma la colon, moneda actuala. Pe langa aceasta, sunt numeroase variante ale aceleiasi monede si multe monede cu contramarca.

Denumirea de colon este tot un omagiu pentru Columb, in spaniola numele acestuia fiind Cristobal Colon. El Salvador, o alta tara din America Centrala a folosit denumirea de colon pentru moneda sa pana in 2001, cand a trecut la dolarul american.

Monedele din imagini sunt doua monede cu contramarca, 1923, asa cum se vede pe stanta aplicata in centrul lor. Ambele folosesc ca baza monede de 50 centimos din doua perioade, 1890, respectiv 1903, pe ambele putandu-se vedea pe langa stampila cu 1923 parti din numele vechii valori.

 

 

Motivul contramarcarii este dublarea valorii monedelor, pentru a face fata devalorizarii, fiind mai simplu si economic de aplicat o rebatere partiala pe o moneda veche decat topirea si rebaterea.

Mai interesant este ca moneda din 1890 are si anul cu rebatere, sub cifra 9 vazandu-se inca un 8 de la vechea data 1880.

Parca ar merge o discutie despre monedele cu contramarca. Data viitoare.

 

Bogdan Jovi

21.02.2021

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu