#SUA (2023) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovaţie americană: Mississippi

A patra monedă din acest an a seriei Inovaţie Americană a fost pusă spre vânzare începând cu data de 28.08.2023. Tema monedei este primul transplant de plămâni la om, iar statul reprezentat este Mississippi. 

Aversul monedei este cel obişnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportată la monedele din anii trecuți ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an. 

Pe revers, în fundal, avem o pereche de plămâni umani, iar în prim plan, două mâini, cea a asistentului oferind celei a chirugului un forceps. În partea de sus se menționează numele țării, iar în partea de jos numele statului căruia îi este dedicată moneda. 

Pe data de 11 iunie 1963, Dr. James D. Hardy și colaboratorii săi, Watts R. Webb, Martin L. Dalton, Jr. și George R. Walker, Jr., au efectuat la Centrul Medical al Universității din Mississippi, primul transplant de plămâni umani din lume. Pacientul a supraviețuit trei săptămâni după operație, decedând din cauza unor complicații la rinichi. 


Surse: usmint.gov 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #sua #dolar #inovatie #ab2023 #numaidesprebani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu