Pentru azi, o moneda dintr-un colt mai putin cunoscut de lume, cea mai mare insula din Oceania: Noua Guinee. Si dintr-o perioada si mai putin cunoscuta, cea in care insula era impartita in 3 teritorii: olandez, britanic si german. Este vorba de perioada 1884 - 1919, in care jumatatea de vest a insulei era colonie olandeza, sfertul de sud-est era englez, prin intermediul Australiei, dominion britanic la acea vreme, iar sfertul de nord-vest Germaniei, sub denumirea de Kaiser Wilhelms Land. De altfel cel mai inalt varf din actuala Papua New Guinea poarta numele primului kaiser.
In 1920, ca urmare a primului razboi mondial, protectoratul german trece in administrarea australiana, care astfel ocupa intreaga jumatate de est a insulei, ceea ce va deveni in 1975 statul independent Papua New Guinea. Jumatatea de est a intrat in 1963 in componenta Indoneziei, sub numele de Irian Barat. Toate acestea dupa o scurta ocupatie japoneza a intregii insule in 1942.
Moneda de astazi este 1 pfennig 1894, singurul an de emisie al monedelor non-aur din protectoratul german. Moneda are aceleasi dimensiuni ca pfennig-ul din Germania perioadei, adica e o moneda de cupru de 2 g, cu un diametru de 17,5 mm.
Pe o fata este numele companiei care administra intreg protectoratul german din Pacific, mai putin Samoa Germana, pentru ca pe langa sfertul din insula principala mai erau in posesiune germana si administrate impreuna o serie de insule mai mici, toate grupate sub numele de Deutsch Neuguinea, iar ideea cancelarului Bismark fusese de a acorda drepturile de exploatare si colonizare unei companii private: Neu-Guinea Compagnie, fondata in acest scop in 1884. Administrarea nu a fost una de mare succes, in 1898 compania fiind aproape falimentara, din 1899 administrarea fiind facuta de imperiu. Sub nume, doua ramuri de palmier incrucisate.
Pe cealalta fata, un design foarte aproape de cel al monedei germane europene, cu valoarea 1 in centru si scrisul imprejur, specificand ca e vorba de un pfennig din Noua Guinee din 1894. Litera A din partea de jos arata ca moneda este batuta la monetaria Berlin, fiecare monetarie germana avand alocata o alta litera.
Desi emisa in 500.000 exemplare, in scopul suplimentarii monedelor obisnuite germane, peste 467.000 monede au fost topite, soarta impartasita si de celelalte monede non-aur, ceea ce le face destul de dificil de gasit si frecvent falsificate.
Bogdan Jovi
14.02.2021
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu