#Danemarca (2024) – două noi bancnote de circulație de 100 și 200 Coroane daneze

Începând cu data de 29.02.2024, Banca Națională a Danemarcei a pus în circulație versiuni modernizate ale bancnotelor cu cupiurile de 100 și 200 Coroane, cu îmbunătățiri mai ales în ceea ce privește partea de securitate a acestora. Această modernizare a bancnotelor din seria anului 2009 este o etapă intermediară, urmând ca undeva în 2028-2029 să fie lansate bancnote complet noi. În anul 2020 a fost modernizată bancnota de 500 Coroane, anul viitor urmând a fi modernizată cea de 50 Coroane. Tot în 2025 se va retrage din circulație bancnota de 1.000 Coroane. Printre elementele schimbate la bancnotele lansate în acest an: firul de siguranță este mai gros, seria bancnotei are 9 caractere față de 7 la vechea serie, denumirea băncii și semnăturile sunt supraimprimate cu cerneală pe bază de cupru. 

Bancnota de 100 Coroane are pe avers o imagine a podului Den Gamle Lillebæltsbro (Podul Vechea Mică Centură) ce leagă localitățile Erritsø din Jutland și Middelfart din Funen. Filigranul prezintă vasul viking descoperit în Fiordul Roskilde. Pe revers este prezentat un pumnal din Epoca de Piatră, descoperit în peninsula Hindsgavl. În fundal un câmp. În dreapta imaginii este o hartă pe care sunt reprezentate cu două cercuri locația podului, respectiv locul descoperirii pumnalului. Dimensiuni 135 x 72 mm, tipărită pe hârtie specială. 

Bancnota de 200 Coroane are pe avers imaginea podului Knippel din Copenhaga, având în fundal sediul Bursei și clădirea Băncii Naționale. Filigranul prezintă vasul viking descoperit în Fiordul Roskilde. Pe revers, o cataramă de curea din bronz, descoperită la Langstrip. În fundal un lac cu nuferi. În dreapta imaginii este o hartă pe care sunt reprezentate cu două cercuri locația podului, respectiv locul descoperirii cataramei. Dimensiuni 145 x 72 mm, tipărită pe hârtie specială. 


Surse: nationalbanken.dk, banknotenews.com, platform.keesingtechnologies.com, numista.com, arnejacobsen.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #danemarca #coroana


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu