#Norvegia (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 20 Coroane

În prima jumătate a lunii Septembrie, Banca Norvegiei a pus în circulație o nouă monedă comemorativă de 20 de Coroane, dedicată aniversării a 250 de ani de la înființarea Autorității Cartografice Norvegiene (ACN). 

Pe avers este prezentat portretul Regelui Harald a V-lea, încojurat de textul Harald V Norges Konge (Regele Norvegiei). Sub portret apar anul baterii, 2023 și inițialele NB (Banca Norvegiei). În spatele gâtului suveranului apar inițialele I.A.R (Ingrid Austilid Rise), gravor al Monetăriei Norvegiene. 

Pe revers, în jumătatea stângă este prezentată harta Norvegiei, inclusiv Arhipelagul Svabald în partea stângă sus, având în fundal liniile latitudinale și cele longitudinale, iar în jumătatea dreaptă sunt prezentate nominalul monedei (20 Coroane) și textul Karteverket 250 ar (250 de ani Autoritatea Cartografică Norvegiană). 

Designul monedei este realizat de Torgeir Husevaag. Harta Novegiei este compusă din îmbinarea a 72 + 11 piese rectangulare, trimitere atât la aspectul unei hărți clasice desfășurate, cât și la pixeli, simbol al tehnologiilor moderne utilizate de ACN în prezent la realizarea hărților.
ACN este una dintre cele mai vechi instituții de știință din Norvegia, istoricul ei începând în anul 1773, an în care încă nu exista un stat norvegian independent. Activitatea CAN a fost și este fundamentală în definirea națiunii, în sprijinirea apărării acesteia și în crearea infrastructurii norvegiene. 


Surse: norges-bank.no, kartverket.no, worldcoinnews.blogspot.com, numista.com 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #norvegia #coroana #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu