#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 10 lei

Începând cu data de 2 octombrie 2023, Banca Naţională a României pune la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție din argint, de 10 lei, cu tema 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Aversul monedei prezintă modele de cusături tradiționale românești, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”. 

Reversul monedei o prezintă pe Regina Maria purtând ie, semnătura reginei și inscripțiile „20 DE ANI DE LA ADOPTAREA CONVENTIEI PENTRU SALVGARDAREA PATRIMONIULUI CULTURAL IMATERIAL” și „ARTA CAMASII CU ALTITA – ELEMENT DE IDENTITATE CULTURALA”. 

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Detalii complete găsiți pe pagina Băncii Naționale a României: https://bnr.ro/page.aspx?prid=23197

Convenția UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, adoptată în 2003, are următoarele scopuri:
a) salvgardarea patrimoniului cultural imaterial;
b) respectarea patrimoniului cultural imaterial al comunităţilor, grupurilor şi indivizilor care aparţin acestora;
c) sensibilizarea, la nivel local, naţional şi internaţional, asupra importanţei patrimoniului cultural imaterial şi recunoaşterii sale reciproce;
d) cooperarea şi asistenţa internaţională.

România a fost printre primele state care au ratificat această convenție, având în prezent nouă elemente înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, printre ultimele înscrise figurând și „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”.

Surse: bnr.ro, cimec.ro, cnr-unesco.ro, legislatie.just.ro



#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #romania #leu #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu