#Africa_de_Sud – nouă familie de bancnote de circulație

Începând cu data de 04.05.2023, Banca Națională a Africii de Sud a pus în circulație o nouă familie de bancnote (a opt-a) sub denumirea ”Familiile celor 5 Mari”, cu referire la cei mai impunători reprezentanți ai faunei Africii de Sud. Bancnotele vin cu elemente de securitate îmbunătățite și design nou. Noile bancnote vor circula în paralel cu cele existente, la momentul lansării nefiind planuri de retragere din circulație a seriilor mai vechi. 

Bancnota de 10 Ranzi
Avers – Portretul fostului Președinte Nelson Mandela, având în fundal Introducerea la Constituția Africii de Sud în microprint. Tot în fundal, un element grafic specific unuia din triburile majoritare ale Africii de Sud. Element de siguranță sub formă de rinoceri, imagine în filigran tot cu rinoceri.
Revers – Familie de rinoceri, simbolizând valoarea responsabilității (rinocerul este cel mai afectat de extincție din Familia celor 5 Mari), cu motive tradiționale în fundal. Steagul național în partea stângă sus. Text în engleză, afrikaans și swati.
Culoare predominantă verde, dimensiune 128x70 mm, suport din hârtie specială. 

Bancnota de 20 Ranzi
Avers – Portretul fostului Președinte Nelson Mandela, având în fundal Introducerea la Constituția Africii de Sud în microprint. Tot în fundal, un element grafic specific unuia din triburile majoritare ale Africii de Sud. Element de siguranță sub formă de elefanți, imagine în filigran tot cu elefanți.
Revers – Familie de elefanți, simbolizând respect și încredere, cu motive tradiționale în fundal. Steagul național în partea stângă sus. Text în engleză, tswana și ndebele.
Culoare predominantă maro, dimensiune 134x70 mm, suport din hârtie specială. 

Bancnota de 50 Ranzi
Avers – Portretul fostului Președinte Nelson Mandela, având în fundal Introducerea la Constituția Africii de Sud în microprint. Tot în fundal, un element grafic specific unuia din triburile majoritare ale Africii de Sud. Element de siguranță sub formă de lei, imagine în filigran tot cu lei.
Revers – Familie de lei, simbolizând excelența, cu motive tradiționale în fundal. Steagul național în partea stângă sus. Text în engleză, xhosa și venda.
Culoare predominantă roșu, dimensiune 140x70 mm, suport din hârtie specială. 


Bancnota de 100 Ranzi
Avers – Portretul fostului Președinte Nelson Mandela, având în fundal Introducerea la Constituția Africii de Sud în microprint. Tot în fundal, un element grafic specific unuia din triburile majoritare ale Africii de Sud. Element de siguranță sub formă de bivoli, imagine în filigran tot cu bivoli.
Revers – Familie de bivoli, simbolizând comunicarea deschisă, cu motive tradiționale în fundal. Steagul național în partea stângă sus. Text în engleză, pedi și tsonga.
Culoare predominantă albastru, dimensiune 146x70 mm, suport din hârtie specială. 

Bancnota de 200 Ranzi
Avers – Portretul fostului Președinte Nelson Mandela, având în fundal Introducerea la Constituția Africii de Sud în microprint. Tot în fundal, un element grafic specific unuia din triburile majoritare ale Africii de Sud. Element de siguranță sub formă de leoparzi, imagine în filigran tot cu leoparzi.
Revers – Familie de leoparzi, simbolizând noblețe, curaj și onoare, cu motive tradiționale în fundal. Steagul național în partea stângă sus. Text în engleză, zulu și  sotho.
Culoare predominantă portocaliu, dimensiune 152x70 mm, suport din hârtie specială. 


Surse: resbank.co.za, wikipedia.org, banknotenews.com, coinworld.com, platfom.keesingtechnologies.com 

 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #africa_de_sud #rand #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu