#Abhazia (2024) – două noi bancnote de comemorative de colecție de 10 și 100 Apsari

Banca Națională a Republicii Abhazia a lansat în circuitul numismatic, la data de 10.06.2024, două bancnote cu cupiurile de 10 și 100 Apsari. Bancnotele, în ciuda tirajului lor, nu sunt destinate utilizării economice zilnice. 

Bancnota de 10 Apsari are pe avers capul unui leopard caucazian, lângă care se află un topor antic, decorat cu motive animale. Se mai pot observa urma unei labe de leopard (element de securitate), stema națională și simbolul monetar al Apsarului, litera A cu o linie extra în partea dreaptă. Pe revers, același topor antic decorat, în fundal partea de sus a unui alabașar (un fel de toiag/suliță simplă, cu un picior metalic și un cârlig în vârf, utilizat atât ca armă, cât și ca simbol al statusului), două frunze de ferigă.  Codul QR permite obținerea de mai multe informații despre bancnotă. Dimensiunea bancnotei este de 150x65 mm. Tiraj 500.000 buc. . Bancnota este tipărită cel mai probabil pe hârtie specială. 

Bancnota de 100 Apsari are pe avers imaginea unui cerb caucazian, având în fundal munții înzăpeziți. În dreapta o ramură de pin cu conuri, pe care stă o mierlă. Ca element de securitate apare o floare. Se observă stema națională și simbolul monedei. Pe revers este prezentat un monument funerar neolitic, tip dolmen (dolmen - monument funerar megalitic, alcătuit dintr-o piatră plată așezată orizontal pe două sau mai multe pietre verticale, acoperind o cameră sepulcrală) înconjurat de un cromlech (cerc de piatră, tot structură neolitică). Sunt prezentate și câteva arme/decorațiuni din bronz. Codul QR permite obținerea de mai multe informații despre bancnotă. Dimensiunea bancnotei este de 150x65 mm. Tiraj 10.000 buc. . Bancnota este tipărită cel mai probabil pe hârtie specială. 


Surse: nb-ra.org, news.notafilia.pl, abkhazworld.com, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #abhazia #apsar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu