#Eswatini (2023) – nouă bancnotă de circulație de 200 Emalangeni

Pe data de 08.09.2023 Banca Centrală a Eswatini (fosta Swaziland) a anunțat introducerea în circulație a unei noi bancnote de circulație cu cupiura de 200 Emalangeni. Din punct de vedere vizual bancnota este similară cu bancnota de 200 Emalangeni emisă în perioada în care țara se numea Swaziland. 

Pe avers, în partea stângă, se observă portretul Regelui Mswati al III-lea, actualul conducător al Regatului. În zona centrală, apar stema de stat și cupiura bancnotei. În dreapta sus, capul unui leu, sub care, puțin mai jos, se poate observa  imaginea miniaturală completă a unui leu (element de scuritate). Ultimul element este imaginea în filigran, care reproduce portretul Regelui. Cele două sulițe și bățul ornat, din partea dreaptă jos, sunt element de recunoaștere pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Pe revers avem prezentate, de la stânga la dreapta: capul unei vaci, două capre, stema Băncii Centrale a Eswatini, un sat tradițional cu case realizate din stuf și trei localnici Swazi în haine tradiționale iar în fundal, cel mai faimos munte al țării, Sibebe, al doilea cel mai mare monolit de granit din lume.

Bancnota este tipărită pe suport de hârtie specială.

Denumirea oficială a monedei din Eswatini este Lilangeni, al cărui plural este Emalangeni. Până în 2018 țara s-a numit Swaziland, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la independență, Regele Mswati al III-lea luând hotărârea de a schimba numele țării din varianta engleză Swaziland în Eswatini, adică tot ”pământul poporului Swazi”, dar în limba Swazi. 


Surse: banknotenews.com, centralbank.org.sz, britannica.com, africageographic.com, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #eswatini #lilangeni #Emalangeni #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu