#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 100 lei

Începând cu data de 30 octombrie 2023, Banca Naţională a României pune la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție din aur, de 100 lei, cu tema 150 de ani de la nașterea lui Dimitrie Paciurea. 

Aversul monedei redă una dintre sculpturile lui Dimitrie Paciurea, „Gigantul”, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”.
Reversul monedei prezintă portretul, numele, semnătura și anii între care a trăit Dimitrie Paciurea „1873” și „1932”, alături de una dintre operele acestuia, „Himera Văzduhului”. 

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 3200,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Detalii complete găsiți pe pagina Băncii Naționale a României: https://bnr.ro/page.aspx?prid=23360

Dimitrie Paciurea (1873-1932) a fost un sculptor, grafician, acuarelist și profesor roman. Împreună cu Constantin Brâncuși, artistul este una din figurile cele mai atipice din arta românească, el fiind și cel mai important sculptor național român din prima jumătate a secolului al XX-lea. A realizat numeroase portrete și câteva proiecte monumentale și a fost creatorul unor noi forme în sculptură și desen, devenind astfel o personalitate de prim rang și fără echivalent în arta autohtonă și cea europeană. Seria Himerelor pe care le-a făcut începând din anul 1920, sunt lucrările care domină întreaga creație a sculptorului român. 


Surse: bnr.ro, Wikipedia.org


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #romania #leu #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu