#Macao (2023) – patru noi bancnote comemorative de circulaţie de 10 Patacas

Autoritatea Monetară a Macao, a pus în circulaţie în luna mai a acestui an, două noi bancnote comemorative de 10 Patacas din seria “Zodiac”. Bancnotele celebrează Anul Tigrului (2022), respectiv Anul Iepurelui (2023), fiind emise de ambele bănci autorizate în acest sens, Banco Nacional Ultramarino (BNU) şi Bank Of China (BC). Bancnotele sunt similare ca design, diferenţele ţinând de numele băncii care apare pe bancnotă, de data mențiomată pe ele (1 ianuarie 2022 sau 2023) respectiv de imaginea sediului lor.

 

Numismatica pentru toti - Episodul 19 #India_Portugheza

India: un subiect mai mult decat ofertant. Adica au mai multe state si monede decat un continent intreg. Azi am ales una dintre coloniile mai putin cunoscute, cea portugheza. In India, in afara britanicilor, au mai avut colonii francezii, olandezii, danezii si portughezii. Dintre acestea, in secolul XX mai existau coloniile britanice, portugheza si franceza, cei din urma ne-emitand moneda doar pentru India dupa 1900. 

 

#Pakistan (2022) – bancnotă comemorativă de circulație de 75 de Rupii Pakistaneze

Dacă în data de 16.07 vă prezentam a treia bancnotă comemorativă a Pakistanului, azi v-o prezint și pe a doua, cu nominalul tot de 75 Rupii, pusă în circulație anul trecut, în data de 14 august și dedicată aniversării a 75 de ani de la înființarea statului Pakistan. 

 

#Grecia (2023) – nouă monedă comemorativă de 2 Euro

Banca Națională a Greciei a lansat în circuitul numismatic pe data de 27 iunie 2023, deocamdată doar în variantele proof și blister,  prima monedă comemorativă de 2 Euro din acest an, dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea Mariei Callas. Varianta de circulație se va lansa la o data ulterioară. 

#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 10 lei

Începând cu data de 24 iulie 2023, Banca Naţională a României pune la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție, de 10 lei, dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea Reginei Ana. 

Numismatica pentru toti - Episodul 18 #Chile

Chile: o fasie de pamant de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud, nu mai lata de cateva sute de kilometri, intre Anzi si Pacific. Sau cea mai stabila si prospera tara din America Latina.
Numismatica chiliana pare destul de liniara, incat aveam dileme despre ce s-ar putea vorbi, pana la urma ajungand sa aleg cu greu dintre cateva optiuni interesante in egala masura. 

#Ucraina (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 10 Grivne

Seria de monede de circulație dedicată armatei Ucrainei, s-a îmbogățit cu o nouă monedă de 10 Grivne, pusă în circulație la data de 19.05.2023. Moneda este dedicată Forțelor de Suport pentru Forțele Armate Ucrainiene. 

#Vatican (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Euro

Cu ocazia comemorării a 500 de ani de la moartea lui Perugino (Pietro Vannucci), Monetăria de Stat a Vaticanului a lansat în circuitul numismatic o monedă comemorativă de colecție de 2 Euro. Lansarea a avut loc în data de 20 iunie 2023. 

#Pakistan (2023) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 75 de Rupii Pakistaneze

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea Băncii de Stat a Pakistanului (BSP), instituția a emis la data de 04.07.2023 o bancnotă comemorativă dedicată acestui eveniment. Banca de Stat a Pakistanului a fost înființată la data de 01.07.1948. Bancnota este a treia bancnotă comemorativă a țării și a doua cu cupiura de 75 Rupii. 

Numismatica pentru toti – Episodul 17 #Biafra

Nigeria, ianuarie 1966 - intr-o lovitura de stat militara nereusita sunt ucisi 30 politicieni nigerieni. Majoritatea ofiterilor implicati erau etnici Igbo (scris si Ibo), iar presedintii regiunilor East si Middle-East, ambii etnici Ibo au fost salvati. In contextul conflictelor etnice, permanente in Nigeria, urmeaza o "prigoana" a populatiei Ibo din afara Regiunii de Est, unde erau majoritari. Septembrie 1966, puterea este luata de un grup militar din Regiunea de Nord iar masacrarea Ibo se accentueaza, inclusiv in randurile armatei. 30 mai 1967, Regiunea de Est se declara independenta, sub numele de Republica Biafra. Urmeaza 2,5 ani de razboi civil si blocada economica asupra Biafrei, cu sustinerea Nigeriei de catre Londra si Moscova, pana la capitularea statului secesionist. Sute de mii de morti in conflict, peste un milion de morti de foame, mare parte copii, cu efecte ale malnutritiei la supravietuitori vizibile pe termen lung. 


#Spania (2023) – monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro: Președenția spaniolă a Consiliului UE

Monetăria Regală a Spaniei a pus în circulaţie începând cu data de 3 iulie 2023, a  doua monedă comemorativă de doi Euro a Spaniei din acest an, monedă dedicate Președenției spaniole a Consiliului UE. 

#Abhazia (2023) – nouă bancnotă comemorativă de colecție de 25 Apsari

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la Victoria din Războiul Patriotic al Poporului Abhaziei, Banca Națională a Abhaziei a pus în circuitul numismatic la data de 22.05.2023, o bancnotă comemorativă cu cupiura de 25 Apsari. 

#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 10 lei

Începând cu data de 10 iulie 2023, Banca Naţională a României pune la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție, de 10 lei, dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei.  

Numismatica pentru toti – Episodul 16 #Nigeria

De ce cand rogi pe cineva sa iti numeasca o tara din lume, ar spune Nigeria? 😕
Ca sa pot scrie ceva despre cea mai populata tara, cu cea mai mare economie si cea mai mare producatoare de petrol din Africa. O tara care fara colonialismul britanic nu ar fi aratat asa: un conglomerat de triburi, natiuni si religii, care nu ar fi intrat probabil niciodata sub aceeasi jurisdictie. 

#Irlanda (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Euro

Banca Națională a Irlandei a pus în circulație la data de 22 iunie 2023 o monedă comemorativă de circulație dedicată Aniversării a 50 de ani de la aderarea Irlandei la Uniunea Europeană (la vremea respectivă Comunitatea Economică Europeană). Această monedă este abia a treia monedă comemorativă de 2 Euro proprie a Irlandei, excluzând din numărătoare monedele de 2 Euro cu tematică comună (ca de ex. Programul Erasmus, Steagul UE etc.). 

 

#SUA (2023) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovaţie americană: Indiana

A treia monedă din acest an a seriei Inovaţie Americană a fost pusă spre vânzare începând cu data de 26.06.2023. Tema monedei este inovația și progresul științific în industria auto, iar statul reprezentat este Indiana. 

#Estonia (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Euro

Banca Națională a Estoniei a pus în circulație la data de 12 mai 2023, o monedă comemorativă de circulației de 2 Euro, având ca temă rândunica, pasărea națională a Estoniei. Data punerii în circulație s-a făcut cu o zi înainte de Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, zi instituită în 2006. Această zi se sărbătorește de două ori pe an, în lunile mai și octombrie, în a doua sâmbătă a fiecăreia dintre luni.