Numismatica pentru toti – Episodul 16 #Nigeria

De ce cand rogi pe cineva sa iti numeasca o tara din lume, ar spune Nigeria? 😕
Ca sa pot scrie ceva despre cea mai populata tara, cu cea mai mare economie si cea mai mare producatoare de petrol din Africa. O tara care fara colonialismul britanic nu ar fi aratat asa: un conglomerat de triburi, natiuni si religii, care nu ar fi intrat probabil niciodata sub aceeasi jurisdictie. 

Moneda este 1 penny 1959, pe vremea cand Nigeria devenise din 1954 federatie, fiind parte a imperiului britanic inca din 1885, alcatuita atunci din 3 regiuni: Nord, Est si Vest. La momentul respectiv avea un grad destul de mare de autonomie in cadrul imperiului, iar la Londra, discutiile pentru independenta erau foarte avansate, Nigeria urmand a deveni independenta in cadrul Commonwealth la 1 octombrie 1960. Probabil acesta este si motivul emiterii unei monede separate pentru Nigeria, care inlocuieste vechea moneda utilizata, pound-ul Africii de Vest. Dar asta este alta poveste, deocamdata sa zicem doar ca era moneda comuna in teritoriile britanice din vestul Africii, actualmente Nigeria, Ghana, Sierra Leone si Gambia, folosita o vreme si in alte tari/ teritorii: Liberia, Togo si partea engleza a Camerun-ului. 

Moneda de 1 penny preia designul vechii monede, cu gaura centrala, inlocuind doar "British West Africa" cu "Federation of Nigeria" si fiind batuta pe o plansa mai mica (28 mm, grosime 1,6 mm vs. 30,5 mm, grosime 1,8 mm, avand doar 7,5 g fata de 9,3). Pe o fata apare sigiliul lui Solomon, asupra motivatiei utilizarii sunt multe controverse, pe avers apare coroana britanica, titulatura si numele reginei, de remarcat fiind scrierea bilingva, in araba si engleza a valorii 1 penny. Sistemul folosit era 240 pennies = 20 shillings = 1 pound. 

 

In 1973 Nigeria devine republica, iar monedele sunt inlocuite de sistemul in uz si astazi: 100 kobo = 1 naira.

Probabil ca urmatorul episod va lua in discutie o tara temporara, Biafra, desprinsa din Nigeria timp de 3 ani (1967-1970), o existenta scurta, terminata nefericit.

10.01.2021
Bogdan Jovi

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu