#Pakistan (2022) – bancnotă comemorativă de circulație de 75 de Rupii Pakistaneze

Dacă în data de 16.07 vă prezentam a treia bancnotă comemorativă a Pakistanului, azi v-o prezint și pe a doua, cu nominalul tot de 75 Rupii, pusă în circulație anul trecut, în data de 14 august și dedicată aniversării a 75 de ani de la înființarea statului Pakistan. 

 

Pe avers este prezentat un grup format din Quaid-i-Azam Muhammad Ali Jinnah (Tatăl Națiunii), Sir Syed Ahmed Khan (reformator și educator musulman, pionier al conceptului Două Națiuni care a dus la întemeierea staului musulman Pakistan), Allama Muhammad Iqbal (poet și filozof, primul care a propus ideea unui stat separat musulman în subcontinentul indian) și Mohtarma Fatima Jinnah (Mama Națiunii). În partea dreaptă sus se observă logo-ul aniversar al evenimentului. Informația de pe avers este prezentată în urdu. 

Pe revers, este prezentată o capră de munte cu coarne răsucite (markhor), animalul national al țării. Pe fundal se află păduri de cedru deodar. În stânga apare textul ”protejând clima și speciile”. Tema reversului subliniază dedicarea țării în lupta dusă contra schimbărilor climatice. Informația este prezentată în engleză. 

Bancnota are culoare predominant verde, dimensiuni 147x65 mm și este tipărită pe suport de hârtie specială. 


Surse: sbp.org.pk, banknotenews.com, Wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #pakistan #rupie #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu