#Macao (2023) – patru noi bancnote comemorative de circulaţie de 10 Patacas

Autoritatea Monetară a Macao, a pus în circulaţie în luna mai a acestui an, două noi bancnote comemorative de 10 Patacas din seria “Zodiac”. Bancnotele celebrează Anul Tigrului (2022), respectiv Anul Iepurelui (2023), fiind emise de ambele bănci autorizate în acest sens, Banco Nacional Ultramarino (BNU) şi Bank Of China (BC). Bancnotele sunt similare ca design, diferenţele ţinând de numele băncii care apare pe bancnotă, de data mențiomată pe ele (1 ianuarie 2022 sau 2023) respectiv de imaginea sediului lor.

 

 

Astfel, pe avers avem stilizate imaginile unui tigru, respectiv a unui iepure, având în fundal un cerc cu zodiacul chinezesc, zodia căreia îi este dedicată bancnota fiind accentuată. În colţul din dreapta sus, pe fundalul unui romb, apare un mesaj de binecuvântare (fu - prosperitate). Numele băncii apare în portugheză (varianta BNU), respectiv în chineză (varianta BC). În dreapta se poate observa un lampion chinezesc. 

 

Pe revers, fiecare bancnotă prezintă sediul băncii emitente, având în fundal templul A-Ma în faţa căruia se joacă copii cu artificii. Denumirea băncilor apare în chineză (BNU), respectiv portugheză (BC). Imaginea. În partea stîngă, apar în oglindă cu aversul, animalele cărora le este dedicată bancnota. 

Primele bancnote comemorative din seria “Zodiac” au fost emise în 2012, fiecare din cele două bănci având dreptul de a pune anual în circulaţie maxim 20.000.000 de bancnote. Un aspect interesant este faptul că locuitorii din Maco pot cere la bancă înlocuirea gratuită a bancnotelor comemorative din anii precedenţi cu unele din noua emisiune. Înlocuirea se face în limita a maxim 200 bancnote/persoană. 


Surse: banknotenews.com 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #macao #pataca #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu