#Vatican (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 2 Euro

Cu ocazia comemorării a 500 de ani de la moartea lui Perugino (Pietro Vannucci), Monetăria de Stat a Vaticanului a lansat în circuitul numismatic o monedă comemorativă de colecție de 2 Euro. Lansarea a avut loc în data de 20 iunie 2023. 

Pe avers este prezentat un autoportret al lui Perugino, aflat în Collegio del Cambio din Perugia iar în fundal Botezul lui Isus, scenă parte a unei fresce din Capela Sixtină, frescă pictată tot de Perugino. Sub portret apare un brâu decorativ sub care apare numele lui Perugino și anii 1523-2023. Deasupra acestui brâu apare numele Fusco, aparținând sculptoriței Daniela Fusco, cea care a realizat imaginea reversului. 

Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro.

Moneda are un tiraj de 82.500 buc., toate în variantă BU sau Proof. 

Perugino (1450-1523) a fost un pictor renascentist italian, reprezentant al „Școlii din Umbria”. Perugino a exercitat o influență puternică asupra picturii italiene din perioada de vârf a Renașterii, ceea ce se poate observa cel mai bine în creația celui mai strălucit elev al său, Rafael Sanzio, care va duce la perfecțiune tehnica de desen a maestrului său. Are doar 31 de ani când primește cea mai mare recunoaștere a renumelui lui: în anul 1481, Papa Sixt al IV-lea îl însărcinează cu decorarea unei părți din Capela Sixtină. Din acest moment până la sfârșitul anului 1483, participă la decorația Capelei alături de mari pictori, precum Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli. 


Surse: numismatica-visual.es, cfn.va, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #vatican #euro #ab2023 #numaidesprebani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu