Chile: o fasie de pamant de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud, nu mai lata de cateva sute de kilometri, intre Anzi si Pacific. Sau cea mai stabila si prospera tara din America Latina.
Numismatica chiliana pare destul de liniara, incat aveam dileme despre ce s-ar putea vorbi, pana la urma ajungand sa aleg cu greu dintre cateva optiuni interesante in egala masura.
Liniara, pentru ca de la prima emisiune in 1817 (anul dinaintea declararii formale a independentei fata de Spania) pana in 1960 a folosit aceeasi tip de moneda, peso, iar emisiunile secolului XX se bazeaza in majoritate pe simbolul statal: condorul. In 1960 se trece la un alt sistem: 1 escudo = 100 centesimos, in 1975 revenindu-se la vechiul model 1 peso = 100 centavos.
Moneda de azi este cea mai mare valoare de circulatie non-aur din vremea primului peso: 10 pesos, o moneda mare de aluminiu, 29 mm diametru, din 1957. Moneda a fost emisa intre 1956 si 1959, iar interesant la ea este dubla denominare care apare pe revers: diez pesos - un condor. Din 1925, de la infiintarea bancii nationale, legea prevedea ca pe monedele si bancnotele mai mari de 10 pesos sa fie inclusa si echivalenta in condori (1 condor = 10 pesos). Pe revers mai apare si sigla monetariei Santiago, un S cu o deasupra.
Pe avers, bineinteles condorul, de aceasta data in zbor, cu aripile desfacute. Sub penajul cozii, mai greu vizibil (doar e moneda de aluminiu, nu?) se afla numele gravorului: R(ene) Thenot, cu initiala prenumelui scrisa ca o monograma, R si T suprapuse.
Greu episod azi (pentru mine). Vedem data viitoare...
17.01.2021
Bogdan Jovi
#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu