#Pakistan (2023) – nouă bancnotă comemorativă de circulație de 75 de Rupii Pakistaneze

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea Băncii de Stat a Pakistanului (BSP), instituția a emis la data de 04.07.2023 o bancnotă comemorativă dedicată acestui eveniment. Banca de Stat a Pakistanului a fost înființată la data de 01.07.1948. Bancnota este a treia bancnotă comemorativă a țării și a doua cu cupiura de 75 Rupii. 

Pe avers este prezentat portretul Tatălui Națiunii, Muhammad Ali Jinnah, primul Guvernator General al noului stat Pakistan. Tot el a fost și cel care a inaugurat BSP. În fundal apare sediul BSP din Karachi, realizată de Syed Sadequain Ahmed Naqvi, imaginea incluzând caligrafierea repetată a vechii denumiri a băncii, Bank Daulat-e-Pakistan. Informația de pe avers este prezentată în urdu. 

Pe revers, apare portretul Mamei Națiunii, Fatima Jinnah, sora mai mica a Tatălui Națiunii. Și ea a participat în anul 1948 la inaugurarea BSP. În fundal sunt prezentate câmpuri de panouri fotovoltaice și generatoare eoliene. Se observă de asemenea logo-ul special dedicat evenimentului aniversat, logo-ul BSP și textul 75 de ani de excelență. Informația este prezentată în engleză .
Compoziția grafică a reversului este un semnal al recunoașterii al drepturilor femeilor și al egalității de gen, precum și al orientării țării spre sursele de energie regenerabile ca element al luptei împotriva schimărilor climatice. 

Bancnota are culoare predominant albastră, dimensiuni 139x65 mm și este tipărită pe suport de hârtie specială. 


Surse: news.notafilia.pl, sbp.org.pk

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #pakistan #rupie #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu