Numismatica pentru toti - Episodul 19 #India_Portugheza

India: un subiect mai mult decat ofertant. Adica au mai multe state si monede decat un continent intreg. Azi am ales una dintre coloniile mai putin cunoscute, cea portugheza. In India, in afara britanicilor, au mai avut colonii francezii, olandezii, danezii si portughezii. Dintre acestea, in secolul XX mai existau coloniile britanice, portugheza si franceza, cei din urma ne-emitand moneda doar pentru India dupa 1900. 

 

Colonia portugheza a fost istoric compusa din mai multe regiuni de coasta, cedate in decursul secolelor, ramase la inceputul anilor 90 din 5 regiuni imprastiate pe coasta de vest a peninsulei, cu o suprafata de aproximativ 4000 de km patrati. In 1947 India a ocupat doua dintre acestea, in 1961 incheindu-se istoria coloniilor portugheze. 

Moneda de fata este 1/2 tanga 1901, moneda batuta la Lisabona in doar doi ani, 1901 si 1903, din bronz, 30 mm diametru. Pe avers, regele Carlos I, care a domnit intre 1889 si 1908, primul rege al Portugaliei caruia domnia i-a fost intrerupta de o moarte violenta dupa o perioada calma de 330 ani. 

Tanga este o denominare de retinut, fiind din aceeasi familie de denumiri de bani cu taka, tanka, tanga, tangka, tenge, monede raspandite in India si Asia Centrala inca din Evul Mediu, denumire cu provenienta incerta, dar considerata de multi a proveni de la cuvantul turcic pentru sigiliu, de fapt semnul folosit pentru marcarea cailor si vitelor de catre un anumit clan, devenit simbol folosit pe monede in perioada expansiunii populatiilor turcice si mongole. 

Sistemul monetar din India portugheza la acel moment era 1 rupie = 16 tanga = 720 reis. Si inca ma intreb cum calculau oamenii cat au de platit sau de primit rest cu astfel de sisteme non-decimale. 

Ce e interesant pe avers, in afara de traumatismul monedei (in engleza i se spune PMD) este modul de a scrie anul cu numerale romane: MCMI. PMD inseamna "post mint damage", adica loviri ale monedelor dupa ce au plecat din monetarie, in timpul utilizarii lor, scazandu-le valoarea numismatica, totalmente diferite de defectele de fabricatie, "mint error", cele care cresc valoarea monedelor. 

Pe revers, stema regala (cea cu coroana) a Portugaliei, denominarea (iar fractie 😀 ) si numele coloniei "India Portugueza", care va fi schimbat ulterior, dupa 1910 si proclamarea republicii in "Estado da India". Dar deja asta poate fi un alt subiect 😉

Si ma intreb daca sa rama in India pentru cateva episoade sau sa caut alta regiune (in afara de ce zice Crina Alexandra 😆 )

21.01.2021
Bogdan Jovi

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu