#SUA (2023) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovaţie americană: Indiana

A treia monedă din acest an a seriei Inovaţie Americană a fost pusă spre vânzare începând cu data de 26.06.2023. Tema monedei este inovația și progresul științific în industria auto, iar statul reprezentat este Indiana. 

Aversul monedei este cel obişnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportată la monedele din anii trecuți ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an. 

Pe revers, imaginea prezintă cee ace ne așteptam, considerând tema monedei: trei mașini, din trei epoci diferite. Cea de sus, reprezintă primele modele de automobile pe benzină, cea din mijloc este ambasadoarea epocii clasice a autombilului iar cea de jos este o mașină de curse Indycar. În partea de jos este menționat statul Indiana, iar în partea de sus numele țării. 

În Indiana a fost construit și testat al doilea automobil pe benzină din SUA, iar în prezent statul este gazda celei mai populare curse de Indycar, aceste repere simbolizând rolul și puterea sectorului de componente auto din acest stat

Surse: usmint.gov, incontext.indiana.edu, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #sua #dolar #inovatie #ab2023 #numaidesprebani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu