Numismatica pentru toti – Episodul 17 #Biafra

Nigeria, ianuarie 1966 - intr-o lovitura de stat militara nereusita sunt ucisi 30 politicieni nigerieni. Majoritatea ofiterilor implicati erau etnici Igbo (scris si Ibo), iar presedintii regiunilor East si Middle-East, ambii etnici Ibo au fost salvati. In contextul conflictelor etnice, permanente in Nigeria, urmeaza o "prigoana" a populatiei Ibo din afara Regiunii de Est, unde erau majoritari. Septembrie 1966, puterea este luata de un grup militar din Regiunea de Nord iar masacrarea Ibo se accentueaza, inclusiv in randurile armatei. 30 mai 1967, Regiunea de Est se declara independenta, sub numele de Republica Biafra. Urmeaza 2,5 ani de razboi civil si blocada economica asupra Biafrei, cu sustinerea Nigeriei de catre Londra si Moscova, pana la capitularea statului secesionist. Sute de mii de morti in conflict, peste un milion de morti de foame, mare parte copii, cu efecte ale malnutritiei la supravietuitori vizibile pe termen lung. 


Cum una dintre primele initiative secesioniste a fost infiintarea unei bancii proprii, Biafra a emis o serie de monede si doua serii de bancnote, emise initial la paritate cu moneda nigeriana, pe modelul 240 pence = 20 shillings = 1 pound. 

Moneda de azi este 2,5 shillings 1969, din aluminiu, ca toate monedele de circulatie din Biafra (au mai fost emise monede de argint si aur, non-circulante), 27 mm diametru si margine neteda. Pe avers este o combinatie de simboluri: manilla (o proto-moneda din vestul Africii), soarele rasarind (simbol care apare in stema si pe steagul Biafra), palmierul (care apare si pe monedele de peste un shilling din Africa de Vest Britanica, exploatarea palmierilor fiind si un pilon economic al zonei). In partea de jos, sloganul "pace, unitate, libertate". 

Manilla, cum spuneam, este o proto-moneda, utilizata ca mijloc de plata inainte de aparitia monedelor si bancnotelor in forma moderna. In forma de bratara, confectionata dintr-o bara de cupru modelata ca un cerc semi-inchis si cu capete aplatizate, a fost utilizata pentru schimb si in scop decorativ pana in anii '40. 

 

Pe revers, un leopard (si el inspirat de stema, dar aparand culcat pe moneda), anul, numele tarii si valoarea. Iar fractie...  😁

Cum la 15 ianuarie 1970 Biafra capituleaza, monedele emise in 1969 se gasesc in mare parte fara semne majore de uzura, care apar foarte usor la monedele din aluminiu.

12.01.2021
Bogdan Jovi 

 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu