Arabia_Saudită (2020) – nouă bancnotă de circulaţie de 5 Riali

Autoritatea Monetară a Arabiei Saudite a anunţat punerea în circulaţie începând cu data de 05.10.2020, a unei noi bancnote de circulaţie de 5 Riali, din polimer, parte a celei de-a şasea generaţii de bancnote a Regatului. Designul şi culorile noii bancnote sunt similare cu cele ale bancnotei aflate în circulaţie, bancnotă ce are la bază bumbacul. Bancnota este prevăzută cu toate caracteristicile unei bancnote moderne: fir de siguranţă magnetic, tipărire în relief, fereastră transparentă, cerneală iridescentă, cerneală fluorescentă, microtipărire, elemente de recunoaştere pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Pe aversul bancnotei este prezentat portretul Custodelui celor Două Moschei Sfinte Regele Salman bin Abdul Aziz Al Saud. În fundal apare câmpul petrolifer Shaybah din deşertul Rub’ Al-Khali / Empty Quarter, unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere din lume. Fereastra transparentă este o combinaţie între stema Regatului, respective logo-ul programului naţional de dezvoltare Saudi Vision 2030 (program ce are 3 obiective principale privind transformarea şi dezvoltarea Arabiei Saudite în - inima lumii arabe şi islamice, hub financiar regional şi punte între trei continente).

Pe revers imaginea principală prezintă flori de camp din flora Arabiei Saudite. Spre deosebire de avers care cuprinde informaţii în limba arabă, reversul prezintă informaţii în limba engleză.

Caracteristici: culoare predominantă violet, dimensiuni 145x66 mm.






Surse:

San Marino (2020) – monede comemorative de colecţie de 2 Euro

Monedele comemorative de colecţie de 2 Euro, emise anul acesta de către San Marino sunt:

1. Comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Rafael Sanzio

Prima monedă de 2 Euro emisă de San Marino în acest an, este dedicată comemorării a 500 de ani de la moartea lui Rafael. Pe revers este reprezentată Fecioara Maria, aşa cum este pictată în celebra frescă din casa Santi, din Urbino. Considerată iniţial ca fiind pictată de tatăl său, Giovanni Santi, fresca i-a fost atribuită ulterior lui Rafael, în baza tehnicii şi a stilului utilizat în picturi. Fresca, realizată în adolescenţa maestrului, la vârsta de 15 ani, o prezintă pe Fecioară aşezată, citind dintr-o carte, în timp ce-L ţine în braţe pe pruncul Iisus adormit. În partea de jos apare numele maestrului, Raffaelo, iar în partea dreaptă sus, anii 1520-2020.
Data punerii în circulaţie: 05.03.2020

2. Comemorarea a 250 de ani de la moartea lui Giambattista Tiepolo

A doua monedă este dedicată pictorului şi sculptorului italian Giambattista Tiepolo, considerat ultimul mare pictor baroc. Pe revers este reprodus îngerul din pictura “Agar şi Ismael în deşert”, realizată în 1732. În pictură, îngerul este înfăţişat arătându-i lui Agar calea către un izvor. În partea de sus este menţionat numele lui Tiepolo, în centru dreapta anii 1770-2020, iar în partea stângă, se observă iniţialele CM, ale Claudiei Momoni, cea care a realizat acest avers.
Data punerii în circulaţie: 27.08.2020

Litera R de pe ambele monde semnifică MOnetăria din Roma.
Aversul monedelor este comun cu cel al monedelor Euro standard, de circulaţie.








Surse: 

Rusia (2020) – nouă monedă de 10 Ruble din seria ”Oamenii muncii”

Banca Rusiei a pus în circulaţie la data de 12.10.2020, a doua monedă din seria “Oamenii muncii”, având ca temă industria transporturilor.

Imaginea centrală de pe revers prezintă un muncitor din industria transporturilor, îmbrăcat în uniformă, pe mâneca stângă a cămăşii putându-se observa emblema Ministerului Transporturilor din Rusia. Pe fundal sunt reprezentate un avion, un tren şi o camionetă, ca simboluri ale activităţii de transport. În partea de sus apare textul ‘ЧЕЛОВЕК ТРУДА’ (Om al muncii).

Pe avers, în centru, apare denominare monedei, 10 Ruble. În interiorul cifrei 0, este o imagine latentă, realizată din cifra 10 și inscripția ”РУБ” (Rub), vizibile alternativ, în funcție de unghiul din care este privită moneda. Pe laterale regăsim câte o ramură de dafin, respectiv una de stejar; în partea de sus este inscripționat ”БАНК РОССИИ” (Banca Rusiei), iar în partea de jos apare anul baterii, 2020. În partea dreaptă a anului, apar literele ”ММД” (Monetăria din Moscova).

Moneda este dedicată personalului uneia din segmentele cheie ale economiei Rusiei, cel al transporturilor, care asigură transportul de bunuri şi persoane. Transporturile au un rol cheie în dezvoltarea economiei ruseşti, în dezvoltarea relaţiilor internaţionale, a legăturilor comerciale şi culturale precum şi în creşterea nivelului de viaţă. În prezent, sectorul transporturilor din Rusia are peste 4 milioane de angajaţi.

Designul monedei aparține lui A.A. Brynza, gravura lui A.N. Bessonov.




Caracteristici:

Material: oțel placat cu alamă;
Greutate: 5,63 g.;
Diametru: 22 mm.;
Grosime: 2,22 mm.;
Tiraj: 1.000.000 buc.;


Surse: 

Peru (2020) – monedă comemorativă de circulaţie de 1 Sol, seria „Fondatori ai Republicii – Bicentenar 1821–2021”

Banca Centrală a Peru a lansat în circulaţie la data de 09.10.2020, prima monedă comemorativă de 1 Sol din noua serie „Fondatori ai Republicii – Bicentenar 1821 – 2021”. Dedicată bicentenarului Republicii, seria va cuprinde 9 monede, dedicate amintirii şi omagierii acelor personaje care, cu idei sau arme, au luptat pentru libertatea statului Peru.

Reversul primei monede îi este dedicat scriitorului Juan Pablo Viscardo y Guzmán, precursor al independenţei peruviene, opozant al colonialismului spaniol în America de Sud şi susţinător al relaţiilor Anglo – Latino-Americane. Născut în Pampacola, Arequipa, în 1748, a fost forţat să trăiască o lungă perioadă de timp în exil, murind la Londra, în 1798. Principalele sale eseuri sunt “Scrisoare către spaniolii americani” şi “Pace şi prosperitate într-o lume nouă”, ambele având un puternic mesaj împotriva opresiunii coloniale.
În partea stângă a portretului observăm o foaie de hârtie şi o pană de scris, aluzie la “Scrisoare către spaniolii americani”. Tot în stânga, apare textul Bicentenar 1821-2021. În partea dreaptă a portretului, pe un fundal din linii verticale, se observă logo-ul Monetăriei Naţionale din Peru (cea mai veche din America de Sud). Deasupra portretului apare numele lui Juan Pablo Viscardo y Guzman, iar în partea de jos, denominarea monedei precum şi logo-ul Bicentenar-ului, element comun al tututor monedelor din serie.

Aversul cuprinde stema de stat a Peru, textul Banca Naţională a Peru şi anul emiterii, 2020.











Caracteristici:

Material: alpaca (aliaj cupru, zinc, nichel)
Diametru: 25,50 mm
Greutate: 7,32 g.
Tiraj: 10.000.000 buc.


Surse: 

Pagina Youtube Banco Central de Reserva del Perú

Romania (2020) - Monede cu tema 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza.

 

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul său, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, în data de 19 octombrie 2020, o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza.





Sursa şi mai multe detalii pe site-ul BNR:

https://bnr.ro/page.aspx?prid=18516&fbclid=IwAR1gWYFPCToPrtoOGx_7or2gknufyNx4XrmKIlqMXhGgduDjhOWpox0B26g

Vatican (2020) – monede comemorative de colecţie de 2 Euro

Monedele comemorative de colecţie de 2 Euro, emise anul acesta de către Vatican sunt:

1. Centenarul naşterii Papei Ioan Paul al II-lea
Pe aversul monedei regăsim portretul Papei Ioan Paul al II-lea şi o ramură de lauri, simbol al gloriei Sfinţilor şi al victoriei. În fundal sunt prezentate catedrala din Wadowice (unde a fost botezat) iar în dreapta catedralei vedem casa părintească. Deasupra clădirilor observăm o stea cu opt raze, simbol al Fecioarei Maria, căreia papa i-a dedicat pontificatul. În acelaşi timp, steaua reprezintă Soarele aflat în eclipsă, pentru că atât la naşterea sa, cât şi la înmormântarea sa, s-a produs cîte o eclipsă de Soare. Soarele este şi alegoria supremă a lui Iisus Hristos, reprezentarea fizică a conceptului de divinitate şi adevăr. Ca şi text, avem numele papei în limba italiană, anul naşterii sale (1920), anul emiterii monedei (2020) şi autoritatea emitentă, Oraşul Vatican.


Data punerii în circulaţie: 23.06.2020


2. Comemorarea a 5 secole de la moartea lui Rafael Sanzio
Pentru a celebra geniul lui Rafael, artista Daniela Longo a creat un revers care reproduce şi interpretează nostalgia pentru frumuseţe din privirea lui Rafael aşa cum apare în auto-portetul din “Şcoala de la Atena” şi în atitudinea de neuitat a celor doi îngeri din tabloul Madona Sixtină (1512), considerat a fi unul din capodoperele lui Rafael. Ca şi text, avem numele lui Rafael Sanzo, anul decesului (1520), anul emiterii monedei (2020) şi autoritatea emitentă, Oraşul Vatican.


Data punerii în circulaţie: 16.10.2020


Reversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro.





Surse: 

China - Rusia (1918) – bancnotă 3 Ruble, emisă de Banca Ruso-Asiatică



Banca Ruso-Asiatică a fost o bancă ce reprezenta interesele Rusiei în China, în perioada cuprinsă între sfârşitul dinastiei Qing şi sfârşitul Republicii China.

Înfiinţată ca şi Banca Ruso-Chineză, la data de 5 Decembrie 1895, banca avea ca scop sprjinirea întrării capitalui rusesc în China. Având primul sediul în Ambasada Rusiei de la Paris şi cu capital mixt ruso-francez, banca acorda împrumuturi Chinei şi emitea obligaţiuni guvernamentale chineze pentru finanţarea datoriei de război către Japonia. La 28 August 1896, China devine acţionar al băncii, ca şi constructor şi administrator al Companiei Căile Ferate China de Est. În 1910 BRC fuzionează cu Banque du Nord (subsidiară a Societe General), luând naştere astfel Banca Ruso-Asiatică. Până în 1917, noua bancă devine cea mai puternică bancă comercială din Rusia, controlând 160 de firme, inclusiv din domeniul militar. Odată cu izbucnirea Revoluţiei din Octombrie, este naţionalizată partea din bancă ce îşi desfăşura activitatea pe teritoriul Rusiei, filialele de China desfăşurându-şi activitatea mai departe, sub acelaşi nume, dar cu sediul central în Paris.

La începutul anului 1918, conducerea Căilor Ferate China de Est, simţea o acută lipsă de bancnote, luându-se astfel decizia ca Banca Ruso-Asiatică să emită bancnote în valoare de 20 de milioane de Ruble. Comanda tipăririi acestor bancnote a fost lansată la mijlocul lui 1918, către American Bank Note Company. Bancnotele au fost puse în circulaţie de sucursala Harbin a băncii (denumirea apare pe revers, sub imaginea locomotivei), sosind aici în ultimele zile ale anului 1918.
Pe avers se află un text care spune că bancnotele sunt acceptate la toate casele de bilete ale Căilor Ferate China de Est, precum şi la sucursalele din Harbin, Hailar şi Kuan'chenczy ale Băncii Ruso-Asiatice, având aceeaşi valoare ca şi bancnotele emise de Imperiul Rus.

Calitatea bancnotelor (toate au fost tipărite pe un amestec de bumbac-hârtie), măsurile de siguranţă ale acestora şi faptul că erau emise de o bancă cu renume, au făcut ca ele să fie uşor acceptate de populaţie. Au fost emise bancnote de 50 Copeici, 1,3, 5 şi 100 Ruble. Bancnota de 100 de Ruble este singura cu 4 semnături, această a patra semnătură cauzând întârzierea intrării în circulaţie cu 2 luni, până când toate cele 120.00 de bucăţi au fost semnate. Bancnotele s-au aflat în circulaţie până la începutul anului 1920. Banca Ruso-Asiatică a dat faliment în 1926, ca urmare a unor investiţii financiare speculative pe bursa din Paris.






Surse:
Imagini: colecţie privată România.

Fiji (2020) – bancnotă comemorativă de circulaţie de 50 Dolari, monedă comemorativă de circulaţie de 50 Cenţi.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la obţinerea independenţei naţionale, Banca Centrală a Fiji a pus în circulaţie începând cu data de 08.10.2020, o bancnotă comemorativă de 50 de Dolari, respectiv o monedă comemorativă de 50 de Cenţi.

Proiectul a fost început în anul 2017, fiind a colaborare între Banca Centrală a Fiji, Monetăria Regală Canadiană şi producătorul de bancnote De La Rue. La evenimentul de lansare, a fost anunţat că fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 1 şi 13 ani, va primi cadou o monedă comemorativă. De asemenea, Banca Centrală şi De la Rue, au anunţat susţinerea construirii unui zid de protecţie impotriva creşterii nivelului mării, într-un sat stabilit de către guvern, pntru a compensa amprenta de carbon rezultată în urma procesului tipăririi bancnotelor.

Bancnota de 50 de Dolari este realizată în nuanţe vii de albastru, galben şi portocaliu, reprezentând multiculturalitatea statului Fiji. 
Imaginea centrală de pe avers, reprezintă momentul arborării drapelui naţional din Albert Park, în data de 10.10.1970, moment echivalent cu naşterea statului independent Fiji. În partea stângă a imaginii, regăsim fereastra transparentă, împărţită în două zone: în cea de jos vedem ceasul din turnul sediului Guvernului, ceas care indică ora 10, ora la care s-a arborat prima dată drapelul naţional; în zona de sus este reprezentată stema statului Fiji. Aceste două zone sunt vizibile pe ambele părţi ale bancnotei, dar pe revers, în locul cadranului de ceas apare un mecanism de ceas şi cifra 50.
Pe revers, avem repezentat un grup de copii, de diverse etnii, alergând împreună şi fluturând steagul naţional.

Moneda comemorativă de 50 de Cenţi este o monedă colorată. Pe avers avem reprezentată stema statului Fiji, anul emiterii monedei şi denominarea ei. Pe revers, elementul central este un fragment colorat din drapelul naţional, înconjurat de textul 50 de ani de independenţă - 10 Octombrie 2020.
În ceea ce preiveşte tirajele, Banca Centrală a Fiji a anunţat doar că sunt limitate.









Surse: 

Germania (2020) – monede comemorative de circulaţie de 2 Euro

Monedele comemorative de circulaţie de 2 Euro, emise anul acesta de către Germania sunt:



1. Palatul Sanssouci din Postdam

Continuând seria de monede Bundesländer, prima monedă comemorativă de circulaţie pusă în circulaţie de Germania în acest an, are pe avers o reprezentare a Palatului Sanssouci, cu fântâna arteziană în faţa treptelor. Sub imagine, apare denumirea land-lui Brandenburg şi litera D (Deutschland/Germania). Reversul este creaţia artistului Jordi Truxa din Neuenhagen.
Palatul a fost reşedinţa de vară a Regelui Friedrich al II-lea. Denumirea palatului vine din expresia franceză sans souci, adică fără grijă, relaxat şi indică faptul că era un loc destinat relaxării regelui, departe de agitaţia curţii de la la Berlin. Considerat un echivalent german al Versailles-ului, palatul este mult mai mic decât acesta (doar 10 camere pricipale) şi este realizat în stil Rococo. Din 1990 a intrat în Patrimoniul Universal al UNESCO.
Data lansării: 28.01.2020

Palatul Sanssouci din Postdam



2. 50 de ani de la îngenuncherea de la Varşovia 

A doua monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro, este dedicată evenimentului istoric de la 7 decembrie 1970 când cancelarul Willy Brandt a îngenuncheat în fața memorialului pentru Răscoala ghetoului din Varșovia (revoltă armată a evreilor din ghetoul din Varsovia împotriva naziştilor, în vederea opririi deportărilor în lagăre). După ce a ascultat explicația masacrului care a avut loc în timpul răscoalei evreilor și a plasat o coroană de flori în fața monumentului, cancelarul a îngenuncheat într-un tribut adus victimelor. Gestul, care i-a uimit pe cei prezenți, a fost un act de o imensă valoare simbolică, bucurîndu-se de o mare atenție la nivel mondial. Aversul, realizat de artistul Bodo Broschat, prezintă momentul în care cancelarul german îngenunchează în fața monumentului. În stânga imaginii vedem un candelabru cu 7 ramuri, unul dintre cele mai vechi simboluri ale iudaismului.
Data lansării: 08.10.2020

Cancelarul Willy Brandt îngenunchiat în faţa Memorialului răscoalei ghetoului din Varşovia.



Reversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro. Pe cant este trecută inscripţia “EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT” – Unitate, dreptate şi libertate




Surse: 


Vietnam (~1830) – monedă de argint 7 Tien

Minh Mang a fost al doilea împărat al dinastiei Nguyen, conducând Vietnam-ul între anii 1820 şi 1841. Pe plan extern a dus o politică de evitare a contactelor cu Occidentul, interzicând accesul misionarilor şi refuzând semnarea de tratate comerciale. Pe plan intern s-a concentrat pe construirea de drumuri, depozite pentru alimente, crearea unui sistem poştal, reforme agrare şi monetare. Nu a fost adept al industrializării, activităţi precum mineritul sau exploatarea pădurilor fiind ignorate.

Moneda prezentată astăzi este o monedă de argint de 7 Tien. Pe avers avem caracterele 明命通寶 încojurând un soare sau o perlă de foc, unde 明命 reprezintă numele împăratului Minh Mang iar 通寶 - thong bao, aprox. trezorerie publică. O variantă de traducere este “moneda curentă a [erei] Minh Mạng”. Pe revers, avem acelasi simbol al soarelui/perlei de foc, înconjurat de un dragon şi de caracterele 龍文, însemnând dragon (ca şi element decorativ).
Moneda este turnată şi nu bătută, regatului lipsindu-i mijloacele pentru a putea bate monedă. Denominarea monedei este dată de greutatea sa (aproximativ 21 g.). Este una din primele încercări de a moderniza moneda Vietnam-ului şi de a o aduce la standardele vremii. 
Colecţie: Goh Yu Loong

#Vietnam - monedă de argint 7 Tien

#Vietnam - Portretul împăratuluiMinh Mang conform Journal of an Embassy to the Courts of Siam and Cochin-China, exhibiting a view of the actual State of these Kingdoms publicat de John Crawfurd (1783-1868), Londra, 1828.



Surse: 


Bahamas (2020) – noua bancnotă de circulaţie de 5 Dolari



Banca Centrală a Bahamas a pus în circulaţie începând cu data de 23.09.2020, a 7-a bancnotă din familia de bancnote CRISP, bancnota de 5 dolari. Bancnotele CRISP (Counterfeit Resistant Integrated Security Product – Produs cu elemente integrate anti-falsificare) au fost introduse în circulaţie începând cu data de 03.08.2003, având ca scop declarat combaterea falsificării bancnotelor. 
Culoarea predominantă a noii bancnote este galbenul, materialul fiind unul compozit, pe bază de hârtie. 
Pe avers, cu orintare orizontală, este prezentat portretul lui Cecil Wallace-Whitfield (politician, fondator în 1971 al partidului de orientare conservatoare FNM – Free National Movement, principalul partid de opoziţie din Bahamas) alături de o floare de hibiscus şi harta Bahamasului. 
Reversul, cu orintare verticală, este dedicat fenomenului Junkanoo, figura centrală fiind cea a unui dansator Junkanoo în costum complet (Junkanoo cowbeller), creaţie a artistului local Delton Barrett. În plan secundar, se pot observa muzicieni şi dansatoare de Junkanoo.
Având loc în mod tradiţional în perioada Crăciunului (dar nu numai), Junkanoo este o sărbătoare, o paradă stradală, axată pe muzică, dans şi costume, toate cu rădăcini în cultura africană. Ritmul este dat de tobe realizate din piei de animale şi clopote/talăngi . Sărbătoarea a devenit populară după obţinerea independenţei de stat din 1973.







Surse: 

Estonia (2020) – monede comemorative de circulaţie de 2 Euro

Monedele comemorative de circulaţie de 2 Euro, emise anul acesta de către Estonia sunt:

1. Antarctica

Aversul monedei prezintă nava Vostok, cu care Amiralul von Bellingshausen a făcut înconjurul lumii. În partea de sus este menţionat numele complet al Amiralului, Fabian Gottlieb von Bellingshausen, numele ţării şi anul emiterii, iar în partea de jos regăsim textul Antarktika 200.
Descoperirea continentului Antarctic are o însemnătate aparte pentru Estonia, deoarece Fabian Gottlieb von Bellingshausen, de origine baltico-germană, s-a născut în Saaremaa. În vara lui 1819, a fost ales să conducă o expediţie navală rusă în jurul lumii, expediţie compusă din 2 nave: Vostik şi Mimy. În timpul expediţiei, la începutul anului 1920, se consideră că Bellinghausen a devenit unul dintre primii 3 europeni care au zărit Antarctica. Bellingshausen a luptat în Războiul Ruso-Turc din anii 1828-1829, unde a fost ridicat la rangul de amiral.

2. 100 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Tartu

Aversul monedei prezintă un copac stilizat, simbol al tinerei naţiuni estoniene. Pe ramuri, printre frunze, se observă inscripţia Tartu Rahu (Tratatul de la Tartu). În partea de jos, apare denumirea ţării emitente şi data emiterii – Eesti, 2020.
Moneda are ca scop comemorarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Tartu, iar design-ul ei, aparţinând artistului Ivar Sakk, a fost ales în urma unui concurs public. Estonia a fost parte a Imperiului Rus din 1710, iar odată cu izbucnirea Revoluţiei Ruse, a venit şi ocazia declanşării războiului de independenţă. Tratatul de pace dintre Estonia şi Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă a fost semnat la 2 februarie 1920, fiind actul de naştere al Estoniei moderne.

Reversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro.





Surse:


Canada – monedă comemorativă de circulaţie de 1Dollar, din argint (Voyageur Dollar – Dolarul Voiajorilor)

Dolarul Voiajorilor a fost o monedă canadiană aflată în circulaţie până în anul 1986, în variantă din argint (până în 1967) sau nichel (începând cu anul 1968). 
Deşi legislaţia pentru emiterea monedei a fost aprobată încă din 1910, prima monedă canadiană de 1 Dolar apare în anul 1935, ca şi monedă comemorativă cu ocazia aniversării jubileului de argint (25 de ani de la încoronare) al regelui George al V-lea. 

Pe avers avem efigia suveranului, înconjurată de textul Georgius V Rex Imperator Anno Regni XXV (George al V-lea, Rege, Împărat, 25 ani de domnie). Pe revers avem imaginea unei canoe cu 2 bărbaţi, incărcată cu 2 legături de blănuri. Bărbatul din spate este un voiajor, iar cel din faţă este un indian. Pe fundal se observă un brad pe o stâncă, încojurat de aurora boreală (reprezentată de grupurile de linii verticale). Voiajorii au fost în general canadieni de origine franceză, care aveau ca ocupaţie de bază transportul de blănuri cu ajutorul canoelor. Pe una din legături de blănuri sunt trecute literele HB, de la Hudson's Bay Company, ca şi recunoaştere a rolului acesti companii în comerţ şi în descoperirea ţării. Reversul a fost realizat de Emanuel Hahn, fiind a doua variantă acceptată de către Ministerul de Finanţe. Acest design a rămas pe toate monedele bătute între anii 1935 şi 1967, cu excepţia celor din 1939, 1949, 1958, 1964 and 1967. Iniţialele EH se pot observa în partea stângă, imediat sub canoe.

Caracteristici:
Diametru: 36,06 mm
Greutate: 23,3 g.
Grosime: 2,84 mm
Material: Argint 0,800
Moneda prezentată face parte din colecţia lui Goh Yu Loong.


#Canada - 1 Dolar 1935



#Canada - Voiajorii, The Voyageurs, 1846 de Charles Deas, Muzeul Artelor Frumoase din Boston


Surse:

SUA (2020) – Monedă comemorativă de colecţie de 1 Dolar, seria Native American Dollar



În luna februarie a acestui an, Monetăria Federală a SUA a pus în circulaţie moneda anuală de 1 Dolar, din seria Native American Dollar. Seria, începută în anul 2009, constă în monede de 1 Dollar, de circulaţie sau doar pentru colecţionare, emise anual, dedicate populaţiei native americane (indienilor americani).
Moneda din acest an este dedicată Elizabethei Peratrovich şi Legii Anti-Discriminare din anul 1945, adoptată de statul Alaska. Elizabeth Peratrovich (1911-1958), susţinătoare şi luptătoare pentru drepturile indigenilor americani, este considerată principalul factor de influenţă în adoptarea acestei legi, de altfel prima lege de acest gen din SUA.
Pe reversul monedei regăsim portretul Elizabethei Peratrovich şi reprezentarea unui Corb Tlingit, simbol al naţiunii Tlingit, a cărei membră era. Din punct de vedere al textului, avem în partea centrală numele celei căreia îi este dedicată moneda, deasupra portretului United States of America iar în partea de jos Anti-discrimination law of 1945 – Legea Anti-Discriminare din 1945. Sub aripa corbului putem observa iniţialele lui Phebe Hemphill, gravorul reversului.
Aversul, comun pentru întreaga serie de monede, îi prezintă pe Sacagawea și pe fiul ei Jean Baptiste. Această femeie din tribul Shoshone a însoțit și a îndrumat una dintre cele mai importante expediții de recunoaștere în Statele Unite. Deoarece nu există nicio imagine despre Sacagawea, portretul ei a fost realizat după chipul unei femei shoshone din zilele noastre, pe nume Randy’L He-dow Teton.


#SUA - Moneda comemorativa de 1 Dollar, seria Native American Dollar



#SUA In stanga Elizabeth Jean Peratrovich, in dreapta
Randy’L He-dow Teton



Caracteristici:

Diametru: 26,5 mm.
Greutate: 8,1 g.
Material: Zinc, Mangan, Nichel, Cupru
Tiraj: fără limită


Surse: 

https://www.numismatica-visual.es/2019/12/este-es-el-dolar-de-los-nativos-americanos-2020/
https://catalog.usmint.gov/native-american-1-coin-2020-rolls-bags-and-boxes-MASTER_NA2020RBB.html?cgid=2020-product-schedule
https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Peratrovich
https://alchetron.com/Randy%27L-He-dow-Teton