Germania (2020) – monede comemorative de circulaţie de 2 Euro

Monedele comemorative de circulaţie de 2 Euro, emise anul acesta de către Germania sunt:



1. Palatul Sanssouci din Postdam

Continuând seria de monede Bundesländer, prima monedă comemorativă de circulaţie pusă în circulaţie de Germania în acest an, are pe avers o reprezentare a Palatului Sanssouci, cu fântâna arteziană în faţa treptelor. Sub imagine, apare denumirea land-lui Brandenburg şi litera D (Deutschland/Germania). Reversul este creaţia artistului Jordi Truxa din Neuenhagen.
Palatul a fost reşedinţa de vară a Regelui Friedrich al II-lea. Denumirea palatului vine din expresia franceză sans souci, adică fără grijă, relaxat şi indică faptul că era un loc destinat relaxării regelui, departe de agitaţia curţii de la la Berlin. Considerat un echivalent german al Versailles-ului, palatul este mult mai mic decât acesta (doar 10 camere pricipale) şi este realizat în stil Rococo. Din 1990 a intrat în Patrimoniul Universal al UNESCO.
Data lansării: 28.01.2020

Palatul Sanssouci din Postdam



2. 50 de ani de la îngenuncherea de la Varşovia 

A doua monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro, este dedicată evenimentului istoric de la 7 decembrie 1970 când cancelarul Willy Brandt a îngenuncheat în fața memorialului pentru Răscoala ghetoului din Varșovia (revoltă armată a evreilor din ghetoul din Varsovia împotriva naziştilor, în vederea opririi deportărilor în lagăre). După ce a ascultat explicația masacrului care a avut loc în timpul răscoalei evreilor și a plasat o coroană de flori în fața monumentului, cancelarul a îngenuncheat într-un tribut adus victimelor. Gestul, care i-a uimit pe cei prezenți, a fost un act de o imensă valoare simbolică, bucurîndu-se de o mare atenție la nivel mondial. Aversul, realizat de artistul Bodo Broschat, prezintă momentul în care cancelarul german îngenunchează în fața monumentului. În stânga imaginii vedem un candelabru cu 7 ramuri, unul dintre cele mai vechi simboluri ale iudaismului.
Data lansării: 08.10.2020

Cancelarul Willy Brandt îngenunchiat în faţa Memorialului răscoalei ghetoului din Varşovia.



Reversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro. Pe cant este trecută inscripţia “EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT” – Unitate, dreptate şi libertate




Surse: 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu