Fiji (2020) – bancnotă comemorativă de circulaţie de 50 Dolari, monedă comemorativă de circulaţie de 50 Cenţi.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la obţinerea independenţei naţionale, Banca Centrală a Fiji a pus în circulaţie începând cu data de 08.10.2020, o bancnotă comemorativă de 50 de Dolari, respectiv o monedă comemorativă de 50 de Cenţi.

Proiectul a fost început în anul 2017, fiind a colaborare între Banca Centrală a Fiji, Monetăria Regală Canadiană şi producătorul de bancnote De La Rue. La evenimentul de lansare, a fost anunţat că fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 1 şi 13 ani, va primi cadou o monedă comemorativă. De asemenea, Banca Centrală şi De la Rue, au anunţat susţinerea construirii unui zid de protecţie impotriva creşterii nivelului mării, într-un sat stabilit de către guvern, pntru a compensa amprenta de carbon rezultată în urma procesului tipăririi bancnotelor.

Bancnota de 50 de Dolari este realizată în nuanţe vii de albastru, galben şi portocaliu, reprezentând multiculturalitatea statului Fiji. 
Imaginea centrală de pe avers, reprezintă momentul arborării drapelui naţional din Albert Park, în data de 10.10.1970, moment echivalent cu naşterea statului independent Fiji. În partea stângă a imaginii, regăsim fereastra transparentă, împărţită în două zone: în cea de jos vedem ceasul din turnul sediului Guvernului, ceas care indică ora 10, ora la care s-a arborat prima dată drapelul naţional; în zona de sus este reprezentată stema statului Fiji. Aceste două zone sunt vizibile pe ambele părţi ale bancnotei, dar pe revers, în locul cadranului de ceas apare un mecanism de ceas şi cifra 50.
Pe revers, avem repezentat un grup de copii, de diverse etnii, alergând împreună şi fluturând steagul naţional.

Moneda comemorativă de 50 de Cenţi este o monedă colorată. Pe avers avem reprezentată stema statului Fiji, anul emiterii monedei şi denominarea ei. Pe revers, elementul central este un fragment colorat din drapelul naţional, înconjurat de textul 50 de ani de independenţă - 10 Octombrie 2020.
În ceea ce preiveşte tirajele, Banca Centrală a Fiji a anunţat doar că sunt limitate.









Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu