Estonia (2020) – monede comemorative de circulaţie de 2 Euro

Monedele comemorative de circulaţie de 2 Euro, emise anul acesta de către Estonia sunt:

1. Antarctica

Aversul monedei prezintă nava Vostok, cu care Amiralul von Bellingshausen a făcut înconjurul lumii. În partea de sus este menţionat numele complet al Amiralului, Fabian Gottlieb von Bellingshausen, numele ţării şi anul emiterii, iar în partea de jos regăsim textul Antarktika 200.
Descoperirea continentului Antarctic are o însemnătate aparte pentru Estonia, deoarece Fabian Gottlieb von Bellingshausen, de origine baltico-germană, s-a născut în Saaremaa. În vara lui 1819, a fost ales să conducă o expediţie navală rusă în jurul lumii, expediţie compusă din 2 nave: Vostik şi Mimy. În timpul expediţiei, la începutul anului 1920, se consideră că Bellinghausen a devenit unul dintre primii 3 europeni care au zărit Antarctica. Bellingshausen a luptat în Războiul Ruso-Turc din anii 1828-1829, unde a fost ridicat la rangul de amiral.

2. 100 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Tartu

Aversul monedei prezintă un copac stilizat, simbol al tinerei naţiuni estoniene. Pe ramuri, printre frunze, se observă inscripţia Tartu Rahu (Tratatul de la Tartu). În partea de jos, apare denumirea ţării emitente şi data emiterii – Eesti, 2020.
Moneda are ca scop comemorarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Tartu, iar design-ul ei, aparţinând artistului Ivar Sakk, a fost ales în urma unui concurs public. Estonia a fost parte a Imperiului Rus din 1710, iar odată cu izbucnirea Revoluţiei Ruse, a venit şi ocazia declanşării războiului de independenţă. Tratatul de pace dintre Estonia şi Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă a fost semnat la 2 februarie 1920, fiind actul de naştere al Estoniei moderne.

Reversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro.





Surse:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu