#Slovacia (2022) – monedă comemorativă de 5 Euro, seria „Fauna şi flora Slovaciei”: Capra neagră de Tatra

Banca Naţională a Slovaciei pune în vânzare începând cu data de 01.06.2022, a treia monedă comemorativă de 5 Euro a seriei „Fauna şi flora Slovaciei”, dedicată caprei negre din Tatra.

Capra neagră de Tatra este o specie protejată atât în Slovacia, cât şi în Polonia, fiind considerată o relicvă vie a ultimei Ere Glaciare. Arealul ei acoperă munţii Tatra Înaltă, Tatra Vestică şi Tatra Albă. În prezent se estimează o populaţie de 1400 indivizi în Slovacia şi Polonia deopotrivă.


#Polonia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie 5 Zloţi: Castelul Moszna

Pe data de 23.05.2022, Banca Naţională a Poloniei a pus în circulaţie o nouă monedă de 5 Zloti din seria „Descoperă Polonia”, monedă dedicată Castelului Moszna.

Aversul monedei este cel standard al monedelor de 5 Zloţi, fiind menţionate denumirea ţării, denominarea şi anul baterii. În centru apare stema naţională a Poloniei, vulturul cu cioc de aur.

Pe revers, este reprezentat turnul principal al castelului, cu multiple detalii ale faţadei. În partea de sus este menţionată denumirea castelului, iar în dreaptă, jos, se menţionează din nou anul 2022.

#Republica_Moldova (2022) – monedă comemorativă de argint, 50 lei: seria Personalităţi - Mihai Dolgan, 80 de ani de la naștere

În data de 20 mai 2022, Banca Națională a Moldovei a pus în circulaţie o monedă comemorativă consacrată aniversării a 80 de ani de la nașterea lui Mihai Dolgan - compozitor, instrumentist, interpret de muzica ușoară, fondator al formației legendare „Noroc” (1967), conducător al ansamblului vocal – instrumental „Contemporanul” (1974), laureat al numeroaselor premii naționale și internaționale, „Artist Emerit”, „Artist al Poporului”, deținător al „Ordinului Republicii” .

Celebrul compozitor a lăsat un tezaur muzical impunător: șlagăre nemuritoare, printre care „De ce plâng chitarele?”, „Dor, dorule”, „Cântă un artist”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Creația lui Mihai Dolgan constituie un adevărat fenomen artistic. Compozitorul a educat generații întregi, cultivându-le gustul pentru muzica bună, rafinată, modernă.



#Tunisia (2022) – noi bancnote de circulaţie de 5 şi 50 Dinari

Continuând procesul de modernizare al bancnotelor început în 2017, prin lansarea unei noi bancnote de 20 Dinari, Banca Centrală a Tunisiei a pus în circulaţie la data de 28.04.2022 două noi bancnote, cu cupiurile de 5 şi 50 Dinari. Noua serie de bancnote include şi o bancnotă de 10 Dinari, lansată în 2020. Toate bancnotele sunt tipărite pe hârtie specială.


#Australia (2022) – monedă comemorativă de colecţie 2 Dolari: 200 de ani de la introducerea albinei europene

Cu ocazia aniversării în acest an a 200 de ani de la introducerea primelor albine europene pe teritoriul australian, Monetăria Regală Autraliană, la propunerea Consiliul Industriei Apicole din Australia, a pus la dispoziţia colecţionarilor o monedă comemorativă de 2 Dolari dedicată albinei şi apicultorilor.


#Italia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro: Comemorarea a 30 de ani de la asasinarea magistraţilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino.

Astăzi, 17.05.2022, Institutul Poligrafic şi Monetăria de Stat a Italiei a pus în circulaţie a doua monedă comemorativă de 2 Euro din acest an, dedicată comemorării a 30 de ani de la asasinarea magistraţilor Falcone şi Borsellino, victime ale Cosa Nostra. Cei doi au avut o contribuţie fundamentală la condamnarea a peste 360 membrii ai mafiei în procesul Maxi.


#Belgia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro: Recunoştinţă pentru grija arătată de personalul sanitar în timpul pandemiei de COVID.

Prin moneda lansată la data de 11.05.2022, Belgia se alătură statelor care au ţinut să mulţumească astfel personalului medical care a dus greul în timpul pandemiei de COVID. Moneda este creaţia celebrului Luc Luycx, autorul reversului monedelor Euro şi este ultima sa creaţie, designer-ul anunţându-şi retragerea din activitate.


#Zimbabue (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 100 Dolari zimbabueni

Prezentată oficial pe site-ul Băncii Naţionale a Zimbabue la data de 08.04.2022, bancnota de 100 de Dolari a intrat în circulaţie luna trecută, în ciuda faptului că anul trecut, la lansarea bancnotei de 50 de Dolari, oficialităţile afirmau că nu au în plan emiterea de bancnote cu valoare mai mare.


#Croaţia (2022) – varianta finală a monedei de 1 Euro

Ieri, 04.05.2022, Banca Naţională a Croaţiei (BNC) a anunţat rezultatele concursului de design în urma căruia s-a ales noul design pentru moneda de 1 Euro a Croţiei. Varianta câştigătoare, prezentată în imagine, prezintă tradiţionalul jder (kuna în limba croată) de pe monedele croate, pe fundalul de tablă de şah al steagului naţional.



#San_Marino (2022) – monedă comemorativă de colecţie de 2 Euro: comemorarea a 530 de ani de la decesul lui Piero Della Francesca

La data de 28.04.2022, Poşta din San Marino, prin Sucursala Filatelică şi Numismtică, a pus la vânzare 55.000 de exemplare ale primei monede comemorative de 2 Euro din acest an, dedicată pictorului renascentist Piero Della Francesca.


#Egipt (2022) – monede comemorative de circulaţie de 50 Piaştri şi 1 Liră: 90 de ani de la înfiinţarea companiei EgyptAir

La data de 21.04.2022, reprezentantul Trezoreriei şi Monetăriei Naţionale din Egipt, a anunţat două noi emisiuni comemorative: una dedicată aniversării a 90 de ani de înfiinţarea companiei naţionale de transporturi aeriene EgyptAir (emisiune pe care o voi prezenta în acestă postare) şi una dedicată aniversării a 150 de ani de înfiinţarea Bibliotecii şi Arhivei Naţionale (emisiune pe care o voi prezenta în viitorul apropiat).