#Slovacia (2022) – monedă comemorativă de 5 Euro, seria „Fauna şi flora Slovaciei”: Capra neagră de Tatra

Banca Naţională a Slovaciei pune în vânzare începând cu data de 01.06.2022, a treia monedă comemorativă de 5 Euro a seriei „Fauna şi flora Slovaciei”, dedicată caprei negre din Tatra.

Capra neagră de Tatra este o specie protejată atât în Slovacia, cât şi în Polonia, fiind considerată o relicvă vie a ultimei Ere Glaciare. Arealul ei acoperă munţii Tatra Înaltă, Tatra Vestică şi Tatra Albă. În prezent se estimează o populaţie de 1400 indivizi în Slovacia şi Polonia deopotrivă.



Pe aversul monedei este prezentată o capră neagră de Tatra, pe o stâncă, înconjurată de flori de colţ. În partea stângă se observă marca monetăriei din Kremnica şi iniţialele KL ale autorului graficii, Karol Licko. În partea de sus se menţionează valoarea monedei, iar în partea dreaptă apar numele ţării, stema de stat şi anul emiterii.



Pe revers este prezentată capul unei capre negre de Tatra, pe un fundal muntos. În partea dreaptă apare numele în latină Rupicapra Rupricapra Tatrica, pe când în partea stângă apare numele în slovacă kamzik vrchovsky tatransky.

Moneda va avea un tiraj de 45.000 buc.



Surse: numismatica-visual.es, news.notafilia.pl, wikipedia.org



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu