#Italia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro: Comemorarea a 30 de ani de la asasinarea magistraţilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino.

Astăzi, 17.05.2022, Institutul Poligrafic şi Monetăria de Stat a Italiei a pus în circulaţie a doua monedă comemorativă de 2 Euro din acest an, dedicată comemorării a 30 de ani de la asasinarea magistraţilor Falcone şi Borsellino, victime ale Cosa Nostra. Cei doi au avut o contribuţie fundamentală la condamnarea a peste 360 membrii ai mafiei în procesul Maxi.



Aversul monedei a fost creat de Valerio De Seta şi este inspirat dintr-o fotografie celebră a lui Tony Gentile făcută în 1992, în timpul unui eveniment public la Palermo, cu chipul zâmbitor al celor doi judecători, simboluri ale legalității și respectului pentru instituții. În partea de sus este menţionat numele celor doi magistraţi, „FALCONE - BORSELLINO”; iar sub nume apar anii 1992 şi 2022, anul dispariției celor doi magistrați și anul emiterii monedei. În partea stângă se pot observa iniţialele VdS.



Reversul monedei este cel standard al monedelor Euro.

Moneda are un tiraj de 3.000.000 buc.



Surse: numismatica-visual.es, tg24.sky.it, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu