#San_Marino (2022) – monedă comemorativă de colecţie de 2 Euro: comemorarea a 530 de ani de la decesul lui Piero Della Francesca

La data de 28.04.2022, Poşta din San Marino, prin Sucursala Filatelică şi Numismtică, a pus la vânzare 55.000 de exemplare ale primei monede comemorative de 2 Euro din acest an, dedicată pictorului renascentist Piero Della Francesca.



Pe avers este reprodusă capodopera lui Piero Della Francesca, portretului în profil al Ducelui de Urbino (Federico da Montefeltro). În partea stângă a portretului se menţionează numele ţării, în dreapta numele pictorului şi anii 1492-2022. Tot în partea dreaptă se observă marca monetăriei din Roma şi iniţialele CM, Claudia Momoni, designera aversului.

Reversul este cel standard al monedelor de 2 Euro.


Pictura reprodusă pe monedă face parte dintr-un diptic compus din două panouri, unul cu portretul Ducelui de Urbino (Federico da Montefeltro), celălalt cu portretul soţiei sale, Battista Sforza. Portretele sunt realizate în stilul secolului al XIV-lea, prezentând fidel covenţiile estetice la modă în perioada respectivă. Dipticul este expus la Galeria Uffizi din Florenţa. Piero Della Francesca a fost un apropiat al familiei Ducelui, aspect care a permis realizarea acestei capodopere.



Surse:numismatica-visual.es, cronacanumismatica.com, uffizi.it

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu