#Peru (2022) – nouă monedă de circulaţie din seria “Fondatori ai Republicii - Bicentenar 1821 – 2021 (4/9)



Banca Centrală a Peru a pus în circulaţie la data de 04.05.2022 a patra monedă de 1 Sol a seriei “Fondatori ai Republicii”, serie dedicată aniversării a 200 de ani de la obţinerea independenţei de stat.



Pe revers apare portretul celui căruia îi este dedicată moneda, Manuel Lorenzo de Vidaurre. În partea stângă apare menţionat Bicentenar 1821-2021, în partea de sus numele personajului, în partea dreaptă marca Monetăriei, iar în partea de jos avem logo-ul evenimentului şi denominarea monedei. Faţă de prima monedă a seriei, lipseşte în continuare elementul grafic care să rezume activitatea celui căruia îi este dedicată moneda.

Aversul monedei este cel standard al monedelor de 1 Sol, cu stema de stat, menţionarea Băncii Centrale şi a anului emiterii, 2022.


Manuel Lorenzo de Vidaurre, născut la 19.05.1773, a fost un om de politic, eseist şi jurist, care a luptat pentru stabilirea fundamentelor viitorului stat peruan, în particular a celor juridice. Autor al cărţilor Scrisori Americane şi Planul pentru Peru, Viadurre a susţinut iniţial că rezolvarea problemelor coloniilor se poate face doar prin reforme pornite de Coroana Spaniolă. În timp a renunţat la această idee, dedicându-şi forţele creării unui Peru independent. În noul stat, a fost ministru de externe, deputat din partea capitalei, pentru ca mai apoi să devină primul Preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Moneda are un diametru de 25,5 mm şi o greutate de 7,32 g. Tirajul este de 10.000.000 buc.



Surse: numismatica-visual.es, bcrp.gob.pe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu