#Polonia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie 5 Zloţi: Castelul Moszna

Pe data de 23.05.2022, Banca Naţională a Poloniei a pus în circulaţie o nouă monedă de 5 Zloti din seria „Descoperă Polonia”, monedă dedicată Castelului Moszna.

Aversul monedei este cel standard al monedelor de 5 Zloţi, fiind menţionate denumirea ţării, denominarea şi anul baterii. În centru apare stema naţională a Poloniei, vulturul cu cioc de aur.

Pe revers, este reprezentat turnul principal al castelului, cu multiple detalii ale faţadei. În partea de sus este menţionată denumirea castelului, iar în dreaptă, jos, se menţionează din nou anul 2022.


Castelul, situat Silezia de Sus, satul Moszna, la 30 de kilometrii de Opole, a fost ridicat în secolul al 17-lea de familli prusace, având 365 de camere şi 99 de turnuri de diverse mărimi. Aspectul final al castelui a fost dat de familia von Tiele-Winckler, în a cărei proprietate a fost în perioada 1866-1945. În cel de-al doilea Război Mondial, interiorul a fost distrus şi jefuit de Armata Roşie. După război, castelul a fost utlizat ca sanatoriu şi centru medical, iar în prezent este utilizat ca centru de conferinţe şi concerte.



Moneda are un tiraj total de 1.000.000 buc.



Surse: nbp.pl, Wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu