Kazahstan (2020) – monede comemorative de circulație de 100 Tenge

În data de 04.11.2020, Banca Națională a Kazakstanului a pus în circulație o serie de 7 monede bimetalice, sub numele de ”Șapte Comori”/Jeti Qazyna, referire la cele șapte comori pe care un nomad kazah autentic ar trebui să le aibă. Conform legendei, cele șapte comori sunt următoarele: curajul, o soție frumoasă și deșteaptă, un ogar devotat, înțelepciune, o armă bună, un cal rapid și un vultur regal pentru vânătoare.


Iran – nouă bancnotă de circulație de 100.000 Riali

Banca Centrală a Iranului a anunțat lansarea în circulație, la data de 14.11.2020, a unei noi bancnote de 100.000 Riali, respectiv a unui nou cec de 1.000.000 de Riali.


Mexic (2020) – nouă bancnotă de circulaţie de 100 Pesos

La data de 12.11.2020, Banca Naţională a Mexicului a pus în circulaţie a treia bancnotă din seria G, cu denominarea de 100 Pesos. Seria G de bancnote, introdusă în circulaţie în 2018, avea până acum două bancnote, de 200 şi 1000 Pesos, tipărite pe hârtie. Nou lansata bancnotă de 100 Pesos este prima din serie realizată din polimer. O altă noutate o reprezintă alinerea verticală a bancnotei. 

Brazilia (2020) – nouă bancnotă de circulație de 200 Reali

La data de 02.08.2020, Banca Centrală a Braziliei a lansat în circulație o bancnotă de 200 Reais (Reali), cea mai nouă din a doua serie a Real-ului, serie care până la momentul respectiv cuprindea doar bancnote cu denominările de 2, 5, 10, 20, 50 și 100 Reali. 

Coreea de Nord (2020) – monedă comemorativă de colecție de 5 Won, din argint

Banca Națională a Republicii Democratice Populare Coreene a lansat la data de 01.01.2020 (sau anul 109), o monedă comemorativă de colecție, din argint, cu denominarea de 5 Won. Tema monedei este ”La Mulți ani”.


SUA (2020) – monedă comemorativă de colecție de 1 Dollar, seria ”American Innovation”

Seria de monede ”American Innovation” a fost lansată în 2018, fiind o serie multianuală, gândita a se termina în 2032. În fiecare an sunt emise 4 monede, câte una pentru fiecare stat și teritoriu SUA. Seria este o serie de colecție, menită să celebreze spiritul antreprenorial american și inovațiile și descoperirile pe care le descătușează.

Prima monedă din acest an, apărută în luna iulie, aparține statului Connecticut și celebrează Rigla Variabilă Gerber, un instrument de măsură cu o componentă flexibilă, utilizat pentru diferite calcule de curbe și suprafețe, utilizat mai ales în domeniul proiectării. 


Nicaragua (2020) – nouă bancnotă comemmorativă de circulație de 5 Cordoba

Cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înființarea instituției, Banca Centrală a Nicaraguei a anunțat punerea în circulație a unei bancnote comemorative de 5 Cordoba, începând cu data de 01.10.2020.

Aversul bancnotei prezintă sediul Băncii Naționale din Managua. Deasupra imaginii apare textul “A 60-a aniversare a BCN. Emitent de încredere și stabilitate”. Un alt element grafic semnificativ este sigla băncii și motto-ul ei, în partea stângă a bancnotei. Pe avers este tipărit în argintiu, iar pe avers in culoarea albastră.



Pe revers, imaginea principală prezintă un pasaj suspendat Las Piedrecitas din capitală. Inaugurat în Noiembrie 2018 de Președintele Daniel Ortega, pasajul a fost dedicat locuitorilor orașului, care se confruntau cu un trafic haotic. Alegerea acestei imagini este surprinzătoare pentru o bancnotă comemorativă, de regulă acestea avănd motive grafice mai atrăgătoare. Se știe însă ca pasajul a fost finanțat din fonduri japoneze și că investitorii japonezi au interese majore in infrastructura Nicaraguei.





În aceeași linie cu reversul este și culoarea bancnotei, care este predominant gri. Bancnota este realizată din polimer, cu toate măsurile de securitate moderne (chiar și o mini fereastră transparentă – cifra 5 de pe banda alba pe care este prezentată sigla băncii), iar dimensiunile sunt 126 x 67 mm.




Canal Youtube Banco Central de Nicaragua

Portugalia (2020) – monede comemorative de circulație de 2 Euro

Portugalia a pus în circulație în acest an, 2 monede comemorative de 2 Euro. 



1. 730 de ani de la înființarea Universității din Coimbra 

Deși inițial prima monedă comemorativă de 2 Euro din 2020 avea ca temă Jocurile Olimpice din Japonia, situația pandemică a determinat Monetăria Portugaliei să amâne lansarea acesteia pentru 2021 și înlocuirea ei cu o monedă având ca tematică Universitatea din Coimbra. Moneda are un tiraj de 360.000 buc., cel mai mic tiraj dintre toate monedele de 2 Euro emise până în prezent de Portugalia. 

Reversul este creația sculptorului José João de Brito. Este prezentată capela Joanina a Universității sub care apare textul Universitatea Coimbra 730 de ani, având intercalat triunghiuri, ce reprezintă acoperișurile clădirilor Universității. În dreapta imaginii găsim numele sculptorului și numele instituției emitente. Dedesubt, numele țării și anul emiterii. 

Universitatea din Coimbra (oraș ce afost capitală a Portugaliei în Evul Mediu) face parte din patrimonial Mondial UNESCO (din 2013), fiind o adevărată moștenire culturală și științifică, tangibilă și intangibilă, pentru istoria europeană și nu numai. Actul de naștere – Scientiae Thesaurus Mirabilis, a fost semnat in 1290 de Regele Dionysius I al Portugaliei și mai apoi recunoscut de Papa Nicolae al IV-lea 

Data punerii în circulaţie: 01.09.2020 






2. 75 de ani de la înființarea ONU 

A doua monedă comemorativă de 2 Euro lansată de Portugalia în 2020, este dedicată aniversării a 75 de ani de la înființarea ONU. 

Reversul prezintă sigla ONU, deasupra căruia avem un text în engleză și portugheză: ONU 75 de ani. În dreapta și stânga siglei regăsim marca monetăriei – Casa da Moeda și numele designerului, Andre Letria. 

Înființată în 1945, la San Francisco (SUA), de către 50 de state, ONU are prezent 193 de membri și are ca obiectiv principal aplicarea principiilor stabilite în Carta sa – pace și securitate, dezvoltare durabilă, protecția mediului, respectarea drepturilor omului, oferirea de ajutoare și asistență umanitare. 

Data punerii în circulaţie: 07.10.2020 




Aversul monedelor este comun cu cel al monedelor Euro standard, de circulaţie. 




Surse:

Canal Youtube INCM Imprensa Nacional-Casa da Moeda

Turcia (2020) – monedă comemorativă de circulaţie de 1 Liră „100 de ani de la înfiinţarea Marii Adunări Naţionale a Turciei”

În data de 23.04.2020, Turcia a aniversat 100 de ani de la înfiinţarea Marii Adunări Naţionale a Turciei (MANT) - Parlamentul, instituţie cu contribuţie fundamentală la naşterea statului turc modern. Cu această ocazie a fost lansată o monedă comemorativă de circulaţie.
Înfiinţat în timpul Războiului de Independenţă al Turciei, de către Mustafa Kemal Atatürk, MANT a avut primul sediu în Ankara, în clădirea partidului Unitate şi Progres, cel care a organizat în 1909 răsturnarea de la conducere a Sultanului Abdul Hamid II. Această clădire adăposteşte în prezent Muzeul Războiului de Independenţă. Al doilea sediu este în prezent tot muzeu, Muzeul Republicii. Sediul actual al MANT este într-o clădire modernă din Ankara.

Printre primele realizări ale MANT se numără înfiinţarea unei armate regulate, coordonarea luptelor pentru independenţă şi încheierea luptelor de pe fronturile de Est (împotriva Armeniei), Vest (împotriva Greciei) şi Sud (împotriva Franţei), adoptarea imnului naţional, abolirea Sultanatului Otoman şi înfiinţarea Republicii Turcia.

Pe reversul monedei este prezentată clădirea care a oferit primul sediu al Marii Adunări Naţionale a Turciei. Sub imagine apare textul 23 Nisan (Aprilie) 1920-2020.
Aversul monedei este cel comun al mondelor de 1 Liră.






Caracteristici:
Diametru: 26,15 mm.
Greutate: 8,3 g.
Grosime: 1,9 mm.
Material: alamă, cupro-nichel
Tiraj: 100.000 buc


Surse: