Franta (2020) – monede comemorative de circulație/ de colecție de 2 Euro

Continuând procesul început în 2019, Franța a emis și în acest an două monede de 2 Euro, una de circulație și una de colecție.



1. Comemorarea a 50 de ani de la decesul Generalului Chearles de Gaulle și a 80-a Aniversare a Apelului din 18 iunie 1940

Prima monedă comemorativă de 2 euro a emisă în acest an de Franta, este o monedă de circulație și este dedicată Generalului Charles de Gaulle.

Pe revers vedem două portrete ale generalului, în două ipostaze diferite: în prim plan îl vedem în postura de Președinte al Franței, în cel de-al doilea mandat al său. În fundal îl vedem în postura de militar, în uniforma de general, în timpul citirii Apelului din 18 iunie 1940. Pe lângă portrete, un alt element important este reprezentat de literele RF (Republica Franceză) și Crucea Lorraine, aleasă ca simbol al libertății de către general. Pe unul din brațe apar anii1890-1970, reprezentând anii nașterii și morții lui Charles de Gaulle. În partea dreaptă apare numele generalului, iar în partea de jos se observă marca monetăriei.


Charles André Joseph Marie de Gaulle a fost un general și om politic francez. În 1940 a devenit șef al guvernului francez în exil la Londra, conducând rezistența împotriva Germaniei Naziste. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit Președinte al Republicii. Unul dintre cele mai faimoase discursuri ale sale, a fost Apelul din 1 iunie 1940, rostit la BBC, prin care cerea francezilor organizarea luptei de rezistență. 

Data punerii în circulație: 01.02.2020

2. Cercetarea medicală

A doua monedă comemorativă de 2 Euro a Franței, este o monedă de colecție și este dedicată cercetării medicale. Moneda este o alegorie a victoriei omului asupra bolii. Prin faptul că grafica depășeste centrul monedei și pătrunde pe inelul exterior cu cele 12 stele ale UE, gravorul a dorit să exprime frontul comun format de statele UE în fața adversităților.

Pe revers observăm un chip feminin, încadrat într-o sferă pe care scrie Uniune, care pare că privește printr-un microscop fragmente de ADN. Poziția înclinată a feței raportat la obiectul studiului, simbolizează cercetarea care domină lumea microscopică, în vederea studierii și găsirii de tratamente. 

În partea de sus apar inițialele RF (Republica Franceză) iar în partea de jos marca monetăriei (cornul abundenței), a Directorului ei, Yves Sampo (un pentagon cu inițialele AGMP-YS) respectiv a Gravorului Principal, Joaquin Jimenez (două pătrate).

Data emisiunii: 06.10.2020

Surse:

https://www.numismatica-visual.es/2020/09/investigacion-medica-en-moneda-2e-cc-francia-2020/
https://www.numismatica-visual.es/2020/01/moneda-de-2-euros-conmemorativa-2020-para-charles-de-gaulle/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Apelul_din_18_iunie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Gaulle

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu